Якщо уряд відповідальний, то він зобов'язаний внести на розгляд парламенту проект держбюджету-2015 вже зараз. Таку думку в коментарі ForUm'у висловила перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, народний депутат України (фракція «УДАР») Оксана Продан.

«Згідно з законом, уряд має подати проект бюджету-2015 на 15 вересня. Зараз вони знайшли пояснення, чому цього не зроблено: нібито вони планують готувати бюджет на новому законодавстві про оподаткування. Насправді, нового законодавства немає. А в тому вигляді, в якому його уряд пропонує, Верховна Рада не підтримає», - зазначила вона.

За словами парламентарія, «абсолютно очевидно, що бюджет повинен був бути внесений до 15 вересня на базі чинного законодавства».

Продан впевнена, що, маючи реальне бажання, прийняти держбюджет на наступний рік можна ще до парламентських виборів. «У нас ще є час. Думаю, що цей парламент може прийняти бюджет. Якщо Кабмін внесе його до парламенту на цьому тижні, то буде час, щоб його обробити», - вважає вона.

Нардеп вважає, що у зв'язку з подіями в Україні прорахувати показники держбюджету неможливо. «Події складні. Це правда. Але для того й існує Міністерство фінансів, щоб вираховувати ці показники», - підкреслила парламентарій.

На її думку, ризики увійти у 2015 рік без держбюджету є. «Ризики є. Але уряд, відповідальний уряд, повинен внести законопроект до парламенту. А потім, коли буде змінено законодавство - будемо вносити зміни в бюджет», - наголосила Продан.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти проект Державного бюджету на 2015 рік після внесення змін в податкове та бюджетне законодавство. Але ВР відмовилася внести до порядку денного пакет податкових та бюджетних реформ Кабміну.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом