Виконувач обов'язків голови Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Максим Поляков може стати депутатом Верховної Ради VIII скликання. Він балотується на виборах до парламенту під 39-м номером у списку партії «Народний фронт», яку очолює прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, пише «Капітал».

«Я в команді Арсенія Петровича багато років. І в складі його команди йду на вибори», - підтвердив інформацію Поляков.

Видання зазначає, що на початку жовтня Поляков має намір піти у відпустку на місяць, щоб займатися виборчою кампанією. Тимчасово виконувати його обов'язки буде член комісії Андрій Литвин. Він добре відомий на небанківському фінансовому ринку, оскільки майже десять років працює в Нацкомфінпослуг, а з 2005 по 2012 р. обіймав посаду першого заступника голови відомства. «Але навіть у відпустці я планую займатися питаннями ринку і буду присутнім на деяких засіданнях комісії», - повідомив Полякіо.

«Рішення керівника Нацкомфінпослуг балотуватися в нардепи – є безпрецедентним для відомства. Більшість попередників Полякова (наприклад, Віктор Суслов, Валерій Альошин і Василь Волга), навпаки, змінили значки народних депутатів на крісло глави регулятора небанківського фінансового ринку. Щоправда, жоден із них не був людиною з команди прем'єра», - йдеться в статті.

Колишній заступник мера Умані Максим Поляков, згідно з оприлюдненими даними, ще в 2012 р. став членом партії «Фронт змін», яку очолював Яценюком. 12 березня 2014 р. він був призначений Кабміном Яценюка членом Нацкомфінпослуг, а 8 квітня - в. о. голови відомства. І хоча юристи неодноразово заявляли про незаконність цих рішень Кабміну, оскільки члени і керівник Нацкомфінпослуг повинні призначатися президентом, це не завадило Полякову виконувати покладені на нього урядом обов'язки. Саме з підтримкою прем'єра фінансові експерти пов'язують перемогу Полякова в суперечці з Андрієм Волковим за крісло керівника комісії. Волков був призначений головою Нацкомфінпослуг 9 квітня 2014 р., але так і не зайняв це місце. За словами Волкова, його просто не пустили в будівлю відомства.

Учасники фінансового ринку припускають, що за прохідні місця в партійних списках необхідно платити. За оцінками політичних експертів, ця сума може доходити до $ 3 млн. У серпні керівник Антикорупційного бюро України Артем Руденко заявляв про неодноразові звернення до нього страхових компаній зі скаргами на тиск з боку Нацкомфінпослуг, у тому числі на збільшення кількості перевірок з наступними штрафами. Але офіційно страховики цього не підтверджують.

«Якби Максим Поляков у якоїсь страхової компанії вимагав хабар, ця інформація стала надбанням усього ринку. Але такого я жодного разу не чув», - сказав керівник громадської організації страховиків, що побажав зберегти анонімність. Не підтвердили інформацію і в Генпрокуратурі, яка перевіряла Нацкомфінпослуг у травні 2014 р. Прокурорська перевірка виявила лише порушення, пов'язані з неналежною обробкою документів, у результаті чого до дисциплінарної відповідальності притягнуто трьох співробітників комісії. «Цих людей уже звільнили», - повідомив Поляков. Розмови про оплату місця в партійному списку «Народного фронту» глава Нацкомфінпослуг назвав нісенітницею.

Якщо Полякова оберуть нардепом, то керівником Нацкомфінпослуг має стати галузевий професіонал, вважають учасники ринку. «На цю посаду в останні роки призначають людей, у яких багато часу йде на занурення в тему. А у нас зараз немає на це часу - потрібні швидкі рішення», - каже президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська. Багато експертів вважають, що з відходом Полякова ера голів Нацкомфінпослуг закінчиться. Як і планувалося раніше, комісію включать до структури Національного банку.

«Якщо мене оберуть до парламенту, то вже у профільному комітеті (комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. - Ред.) буду просувати важливі для небанківських фінансових ринків законопроекти», - запевняє Поляков. Учасники ринку до обіцянок ставляться обережно. «Кандидати в депутати завжди багато обіцяють, - каже гендиректор Української федерації страхування Галина Третьякова. - Подивимося, як обіцянка буде виконуватися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом