Україна і ЄС домовилися відкласти до кінця 2015 року вступ у силу економічної частини Угоди про асоціацію, оскільки розуміють, які наслідки для економіки України буде мати ЗВТ з ЄС. Таку думку у своєму блозі висловив лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук.

Продовження дії торгових преференцій для України за великим рахунком проблему не вирішить, вважає Медведчук. «Мова повинна йти про повну відмову від економічної частини угоди або ж про кардинальний перегляд її дискримінаційних для України умов. Зрозуміло, що чинна влада на це не піде», - впевнений політик.

Лідер «Українського вибору» нагадав, що відтермінування підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі нібито стало причиною Євромайдану. «Зараз же нинішня влада змушена йти по стопах попередньої, скинутої в результаті Євромайдану, бо альтернативою є колапс економіки, причому, враховуючи бойові дії на Донбасі, колапс форсований. А цього влада не хоче», - підкреслив Медведчук.

Він не вважає проривом у зовнішній торгівлі зростання обсягів експорту української продукції в ЄС в результаті запровадження торговельних преференцій. «Дійсно, показники, що свідчать про збільшення експорту в країни ЄС на 13,3%, виглядають досить переконливо. Але, по-перше, це збільшення не перекриває втрат від згортання торгівлі з країнами Митного союзу (якби Україна розплачувалася за російський газ, її торговельний баланс, безумовно, був би в мінусі). По-друге, приблизно 30% поставок припадало на сільськогосподарську сировину та харчові продукти, близько 25% - на чорні метали і продукцію з них і 11,5% - на мінеральну сировину (залізну руду і вугілля)», - зазначив Медведчук.

«А значить, мали рацію багато вітчизняних експертів: в результаті так званої євроінтеграції Україна може перетворитися в аграрно-сировинний придаток Європи», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом