Міністр енергетики Румунії Разван Ніколеску оголосив про намір російського «Газпрому» на 10% скоротити поставки палива в країну і звинуватив Росію в «іграх» на газовому ринку з метою чинити тиск на країни Євросоюзу.

За твердженням Ніколеску, про плани зниження обсягів поставок представники «Газпрому» поінформували Румунію 15 вересня, а саме скорочення заплановано на 18 вересня.

«Я вважаю, що подібні ситуації будуть повторюватися. Це гра, мета якої - спровокувати проблеми в деяких країнах ЄС. Це вже сталося з Польщею, Словаччиною, Австрією», - нагадав Ніколеску, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на Reuters.

Румунія купує у «Газпрому» близько п'ятої частини споживаного в країні газу, більшу частину газу країна або видобуває, або купує у інших постачальників.

У вересні 2014 року кілька європейських країн, які отримують газ з Росії, заявили про зниження обсягів або про відмову «Газпрому» збільшити обсяг газу, що поставляється. Подібні заяви робили Польща, Австрія, Словаччина.

«Газпром» стверджував, що діє, виходячи із наявних у нього можливостей. «Постачання газу за всіма напрямами здійснюються виходячи з наявних на даний момент ресурсів для експорту і триваючого закачування в ПСГ на території Російської Федерації», - пояснив офіційний представник компанії.

15 вересня про скорочення обсягів газу, що прокачується «Газпромом» в країни Європи через територію України і Словаччини по Ужгородському коридору, повідомив словацький газотранспортний оператор Eustream. Порівняно із середніми за останні два тижні обсягами обсяги прокачування, заявлені «Газпромом» на 15 вересня, скоротилися приблизно на 17%, порівняно з максимальним у вересні 2014 року обсягом транзиту - понад 21%.

«Газпром» пояснив причини скорочення транзиту газу по Ужгородському коридору тим, що закінчився ремонт газопроводу «Ямал-Європа». Як раніше повідомляв ForUm, 10 вересня голова правління «Укртрансгазу» Ігор Прокопів заявив, що Росія почала обмежувати постачання газу до Польщі з метою перешкодити реверсним поставкам газу з Польщі в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом