Державна служба з лікарських засобів може позбутися права перевіряти націнки на ліки. Про це йдеться у відповідному проекті наказу Міністерства охорони здоров'я.

Документ розробила робоча група з оптової та роздрібної торгівлі ліків, створена Держлікслужбою.

Контролювати націнки на ліки мають право дві державні структури - Державна інспекція з контролю за цінами та Держлікслужба. Перше відомство при виявленні порушень може штрафувати тих, хто провинився, пише «Капітал».

Згідно з положенням про Держлікслужбу, затвердженим указом президента, відомство контролює якість та безпеку ліків. Цей же орган видає ліцензії на виробництво та торгівлю ліками, він же може і відкликати ліцензію на порушення гравцем ринку умов договору, в тому числі і за перевищення націнок на препарати.

«Оскільки Держлікслужба у відповідності з положенням про неї не наділена функцією контролю за націнками, то вона і вирішила відмовитися від цього контролю», - пояснює член робочої групи, керівник Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації «ФармРада» Олена Прудникова.

Держава почала посилено регулювати націнки на ліки ще під час кризи 2008 року, коли Урядом керувала Юлія Тимошенко. Виняток було зроблено для ліків, оптово-відпускна ціна яких нижча, ніж 12 грн за упаковку. Націнка на препарати подорожче обмежена. Зокрема, на ліки вартістю від 12 до 100 грн, можна ставити націнку не більше 25% від закупівельної ціни, 100-300 грн - 23% тощо. Директор компанії «Конекс» Олександр Мудрий (управляє однойменної аптечною мережею у Вінницькій і Хмельницькій областях) зазначає, що під обмеження націнок підпадає приблизно половина асортименту в натуральному вираженні.

Якщо МОЗ позбавить Держлікслужбу права на перевірку рівня оптових і роздрібних націнок на ліки, то фармацевти залишаться практично без нагляду. Справа в тому, що 10 вересня Кабінет міністрів прийняв рішення про ліквідацію Держцінінспекції. Але вона продовжує функціонувати, поки її повноваження не будуть передані іншим відомствам. Одну з функцій Держцінінспекції - моніторинг динаміки цін (тарифів) на споживчому ринку - Кабмін поклав на Державну службу статистики, говорить партнер юридичної фірми Marchenko Danevych Борис Даневич.

Майже до 0% знизилася рентабельність аптек

Проте функцію з контролю за цінами і націнками Кабмін не передав якомусь держоргану, і тепер нікому буде робити це, зазначає юрист. «Ліквідація Держцінінспекції в сукупності з задекларованими планами Держлікслужби відмовитися від контролю за націнками в рамках нагляду за додержанням ліцензійних умов, може призвести до досить дивної і несподіваної ситуації для фармринку», - говорить Даневич.

Стежити за цінами на ліки може і Антимонопольний комітет. Однак почати перевірки він може, як правило, тільки у разі монопольного підвищення цін або картельної змови.

Важливо, що при ліквідації Держцінінспекції Кабмін не скасував обмеження націнки на ліки, каже Даневич. У свою чергу Мудрий побоюється, що новий держорган, якому можуть передати повноваження з контролю за цінами, може провести перевірку за весь час безвладдя і потім «мало не здасться».

Виконавчий директор компанії «Аптеки Запоріжжя» Петро Чепель вважає, що ринок сам може впоратися з контролем за цінами: «Вважаю, що сьогодні в аптечному ритейлі сформувалася досить конкурентне середовище, яке самостійно регулює ціни». «Ліки дорожчають, а у людей немає грошей. Тому аптеки, щоб не відлякувати покупців, знижують свої націнки», - погоджується Прудникова. За її даними, за останні півроку середня націнка в аптеках впала з 25-26% до 19%, при цьому рентабельність знизилася майже до нуля.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100
Теги