Постійні розмови про скасування позаблокового статусу та курс на членство в НАТО вигідні «партії війни», але невигідні громадянам України, які сподіваються на дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі. Таку думку у своєму блозі висловив лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук.

Політик розкритикував повідомлення спікера верховної Ради Олександра Турчинова про те, що в парламенті є необхідна кількість голосів для скасування норми законодавства про позаблоковий статус України, «яку з грубим порушенням регламенту протягнув Янукович».

«Заява «народного фронтовика» не витримує ніякої критики. Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», що визначає Україну «як європейську позаблокову державу», яка «здійснює відкриту зовнішню політику і прагне до співпраці з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав, груп держав чи міжнародних структур», усього лише уточнює положення Декларації про державний суверенітет України. Зокрема, положення про намір «стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у воєнних блоках», - написав він і додав, що прем'єр та спікер парламенту про Декларацію чомусь «забули».

Медведчук не сумнівається в тому, що «партія війни» спробує протягнути цей законопроект ще до виборів, «посилаючись на... думку народу». «Не виключено, що на підтвердження цієї заяви у спікера навіть є дані соцопитувань. Ось тільки рішення державної ваги не приймаються на їх підставі. У демократичних державах стратегічно важливі питання виносяться на референдум. Але про народне волевиявлення «Народний фронт» також «забув», - підкреслив лідер «Українського вибору».

На його думку, подібна поведінка провладної політичної сили пояснюється просто: постійні розмови про скасування позаблокового статусу і курс на членство в НАТО ведуть до ескалації напруги в суспільстві, що є вигідним «партії війни», яка ратує за введення воєнного стану.

«Натомість є невигідним громадянам України, у яких після підписання угоди про припинення режиму вогню з'явилася надія, що конфлікт на Донбасі може бути врегульований дипломатичним шляхом, і в Україну повернеться такий довгоочікуваний мир. Ось тільки чи готова нинішня влада дослухатися думки народу і діяти в його інтересах? Час покаже», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом