Україна не може істотно вплинути на економіку Російської Федерації. Про це кореспондентові Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Україна не може своїми санкціями істотно вплинути на економіку РФ. З тієї простої причини, що ми залежимо від них, а не навпаки. Чи може Росія вплинути на нашу економіку? Може. Як мінімум: якщо не буде газу, Україна замерзне», - сказав Охріменко.

За його словами, європейський ринок не зможе компенсувати Україні втрату російського.

«Втрата ринку Росії у кожному разі більш істотна, ніж експорт в Європу, який збільшується. Якщо РФ реально запровадить санкції проти нас, то ми втратимо значно більше, ніж втратить Росія від наших, і більше, ніж ми набудемо на торгівлі з країнами ЄС», - пояснив економіст.

При цьому, він зазначив, що якщо Україна, як планує Уряд, заблокує активи юридичних осіб, то повернеться в радянські часи.

«Ми перетворимося на країну-ізгоя років на 100. Власність священна у всьому світі. Якщо Україна порушить це правило, то автоматично перетвориться на СРСР. Ніхто з нами мати справу не буде, про закордонні інвестиції мріяти не доведеться. Власність чіпати не можна, незалежно від того, чия вона. Радянська Росія і Куба стали світовими ізгоями саме через порушення цього правила», - нагадав він.

Нагадаємо, Кабмін затвердив пропозиції в РНБО щодо санкцій проти Росії, серед яких є пункт про блокування активів юридичних осіб.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

479