Номінація на транзит російського газу через Україну і Словаччину по ужгородському коридору, що з початку місяця стабільно перевищувала 60 млн кубометрів, на понеділок заявлена в розмірі 49,6 млн кубометрів, що на 17% нижче середніх значень за попередні два тижні.

Як свідчать дані словацького газотранспортного оператора Eustream, щодо максимального значення транзиту за місяць (63,25 млн кубометрів 3 вересня) зниження може скласти 21,5%, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Словаччина є одним з головних транзитних коридорів російського газу в ЄС. З початку місяця Eustream почала реверсні поставки газу в Україну. Прямі поставки російського газу в Україну припинені з червня.

Одночасно із запуском словацького реверсу експорт російського газу в сусідні з Україною країни ліг на «дно» мінімальних контрактних значень. У Москві пояснюють це нестачею ресурсів газу для покриття всіх заявок на тлі закачування в підземні сховища в Росії, що триває.

Однак досі скорочення транзиту російського газу через Словаччину не вплинуло на величину реверсного потоку в Україну - він стабільно тримається в районі 26 млн кубометрів на добу і номінація на 15 вересня становить 26,36 млн кубометрів.

Між тим, зараз поточний видобуток газу «Газпрому» (MOEX: GAZP) (майже 950 млн кубометрів на добу) на 305 млн кубометрів нижче торішнього значення і майже на 750 млн кубометрів нижче пікових потужностей видобутку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом