Політики в Києві повинні зрозуміти: на Донбасі живуть наші співвітчизники, і вони вимагають поважати їхні права та свободи. Про це у своєму блозі написав лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

На думку політика, шлях до миру не буде простим, оскільки після зустрічі в Мінську «представники «партії війни» не лише не здали свої позиції, але і відстоюють їх з новою силою». «Так, є провокації, і тому так важливо розслідувати кожен конкретний факт відновлення вогню, розробляти і впроваджувати дієві механізми контролю. Але навіть це крихке перемир'я є перемогою «партії миру» над «партією війни». Воно дає можливість обміняти полонених і звільнити заручників, почати відбудову зруйнованих міст та сіл і, найголовніше, підготувати ґрунт для подальших переговорів, які можливі лише за однієї умови: сторони мають продемонструвати готовність відмовитися від насильства і ненависті», - зазначив Медведчук.

Він підкреслив, що в суспільстві занадто довго вирощувалися почуття ненависті, протиставляючи західний регіон східному, розділяючи українців на своїх і чужих.

«Якщо Київ хоче повернути довіру громадян Донбасу, він має докорінно змінити своє ставлення до регіону. Неприпустимо, щоб представник провладної політичної сили називав Лугандоном територію Луганська та Донецька і заявляв, що регіон стане «спеціальною зоною», «ізольованою інженерними спорудами». Неприпустимо маститим журналістам «незалежних» ЗМІ вживати образливі назви-ярлики щодо представників Донбасу. Неприпустимо, щоб віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань говорив про жителів цілого регіону: «Ми будемо поступово інтегрувати цих людей у суспільство, аби вони мало чим відрізнялися від середньостатистичних українців», - стверджує Медведчук.

Лідер «Українського вибору» закликав політиків у Києві ставитися до мешканців Донбасу як до співвітчизників, поважати їхні права та свободи. «Їх не потрібно «інтегрувати», нав'язувати їм «спільні цінності», щоб вони з часом стали «шанувати визвольну боротьбу УПА». Це викличе лише черговий виток протистояння», - вважає політик.

Ментальні, культурні, мовні, гуманітарні, економічні, релігійні відмінності між регіонами - це не слабкість, а сила України, упевнений Медведчук. «Так, ми різні, але саме це й робить нас як народ багатшими і сильнішими. Не протиставляти, а об'єднувати - ось першочергове завдання для політиків, якщо вони дійсно хочуть відновити мир і зберегти Україну єдиною й неподільною», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33