11 вересня Нацрада з телебачення і радіомовлення розглянула на засіданні питання про виконання компанією ТОВ «Зеонбуд», оператора цифрової телемережі «Т2», вимоги Нацради розкодувати сигнал мережі.

На засіданні представник компанії «Зеонбуду» запевнив Нацраду, що компанія налаштована на співпрацю з державним органом і має намір вжити всіх заходів з виконання рішень Нацради. Водночас звернув увагу членів Нацради на об'єктивні труднощі у компанії з виконання термінів відключення кодування, встановлених держорганом, і попросив членів Нацради піти на компроміс й не застосовувати до «Зеонбуду» санкцій, з урахуванням того, що компанія робить активні дії для виконання рішення Нацради, передає «РБК-Україна».

На сьогодні компанія «Зеонбуд» уже відключила кодування у 16 каналів із 32, щоправда тимчасово на 2 тижні та з певними умовами. Оператор звернувся до цих 16 телекомпаній з проханням надати йому право на трансляцію програм з супутника у відритому вигляді. Пояснюючи це тим, що мовлення йде на територію всієї Європи і таке мовлення у відкритому вигляді є грубим порушенням законодавства про авторські та суміжні права. Зі слів представника «Зеонбуду», компанія пішла на такий фінансовий ризик, бажаючи продемонструвати Нацраді свою готовність до співпраці.

Крім цього, «Зеонбуд» повідомив про те, що компанія планує переобладнати всі передавальні станції до кінця року, що зніме з порядку денного спірне питання щодо мовлення з супутника відкритим сигналом.

Нацрада не проголосувала за санкції до «Зеонбуду», таким чином, продемонструвавши розуміння наявності об'єктивних проблем у оператора, даючи йому час на їх рішення.

Схоже на те, що обидві сторони перейшли від конфлікту до відритого діалогу, і вони розуміють, що це значно спростить прийняття рішень щодо складних питань переходу України на цифровий формат мовлення.

Нагадаємо, згідно з рішенням Нацради від 16 липня 2014 року, всі телеканали у мережі Т2 повинні бути у відкритому доступі. Регулятор дав місяць оператору на виконання рішення. Проте компанія не виконала припис і вже 21 серпня Нацрада винесла їй попередження й повторно наказала зняти кодування до 10 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом