Україну можуть врятувати тільки високошвидкісні реформи, а в разі їх відсутності інфляція у країні може досягти 50%.

Таку думку в коментарі Forum'у висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Варто звернути увагу не стільки на прогнози уряду на 2015 рік, скільки на підрахунки по 2016 році. Якщо припустити, що відбудеться стабілізація і деескалація конфлікту й уряд почне проводити низку ефективних реформ, без проведення яких країна просто задихається, то прогнози уряду можуть збутися», - сказав Устенко.

Експерт зазначив, що почати потрібно з реформи державного управління.

«Йдеться не лише про чиновників, але й про функції, які виконують органи. Якщо до того ж буде реальна боротьба з корупцією, забезпечення верховенства права, зменшення бар'єрів для ведення бізнесу, залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в країні, то тоді можна припустити, що будуть закладені основи економічного зростання України. За такого розкладу і мінімального популізму політиків (уникнути його повністю неможливо, політики будуть обіцяти гроші різним категоріям населення, розуміючи, що їх у бюджеті немає), жорсткої бюджетної політики на тлі високошвидкісних реформ, наступний рік ми можемо закінчити з результатом від 0,5% зростання ВВП до 2%. Якщо цей оптимістичний сценарій відбудеться, то буде закладена основа для економічного прориву в 2016 році», - вважає він.

У разі реалізації цього сценарію, на думку Устенка, в 2016 році Україна може розраховувати на зростання ВВП 5%.

«Зараз же ми бачимо реальний популізм у політиці та відсутність заходів щодо зменшення дефіциту бюджету. За такого поганого розкладу у нас будуть проблеми з програмами зовнішнього фінансування. Доступ на зовнішні ринки буде неможливим. Ми можемо побачити найвищий рівень інфляції, який перевищить усі допустимі розміри. Цього року її зростання прогнозується від 15% до 20%. Думаю, 20% - більш імовірно, наступного року вона може становити близько 50%», - каже виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера, пояснюючи, що це можливо у разі безвідповідальної поведінки політиків.

«Україна входить у пік політичного циклу, тому поведінка політиків може призвести до зубожіння населення, соціальних катаклізмів, зростання напруги у суспільстві. Це може вкрай негативно позначитися на перспективах зростання у 2016 році. Я розумію, що ситуація на сході зараз дуже напружена. Але це не означає, що не потрібно проводити високошвидкісні реформи. Це єдине, що врятує країну. Однак я боюся, що це неможливо в наших умовах. У населення є запит на популізм, і політики його запропонують», - прогнозує експерт.

Нагадаємо, що затверджено прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік. З документа випливає, що в уряду є цілих 2 сценарії економічного розвитку країни. Перший сценарій - «песимістичний» - стверджує, що наступного року зростання ВВП буде 0,3%; другий сценарій - «оптимістичний» - зростання ВВП 2%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом