Якщо нічого не робити для розвитку досягнутих у Мінську домовленостей на основі широкого переговорного процесу, проведення багатоетапного загальнонаціонального круглого столу щодо національного примирення на тлі загального прагнення домогтися ефективного компромісу і зруйнувати сформовану в Україні «культуру ненависті», то майбутнє нашої країни є незавидним, вважає лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук.

На думку політика, досягнута в Мінську домовленість про припинення вогню та обмін полоненими, є типовим компромісом, тому обидві сторони можуть бути незадоволені нею. «Прихильники офіційної влади з лав майданного активу вже почали висловлювати претензії з приводу того, що угоду укладено з невизнаними ДНР та ЛНР. У прихильників же ДНР і ЛНР невдоволеність може бути викликана тим, що переговори в Мінську відбулися в момент активного наступу сил в Приазов'ї», - зазначив Медведчук у своєму блозі.

Прийняте в умовах, що склалися, рішення зупинити кровопролиття Медведчук назвав єдино правильним. На його думку, саме недоговороздатність і небажання політиків йти на компроміси «перетворили Україну на справжнє пекло».

«Важливо пам'ятати, що мир - це завжди щось більше, ніж просто відсутність війни. Він припускає постійні і цілеспрямовані зусилля із забезпечення національного діалогу. Якщо нічого не робити для розвитку досягнутих у Мінську домовленостей на основі широкого переговорного процесу, проведення багатоетапного загальнонаціонального круглого столу щодо національного примирення на тлі загального прагнення домогтися ефективного компромісу і зруйнувати сформовану в Україні «культуру ненависті», то незавидним є майбутнє нашої країни», - вважає лідер «Українського вибору».

Дуже важливою в цій ситуації Медведчук вважає позицію зовнішніх гравців і громадської думки провідних країн світу. Політика обурила позиція головного редактора «Німецької хвилі» Інго Маннтойфеля, який заявив: «У разі довгострокового припинення воєнних дій сепаратисти, які підтримуються Росією, вийшли би переможцями з цього конфлікту - вони зміцнили б і навіть розширили свою владу в підконтрольних їм сферах. Цю мету і переслідує план Путіна з врегулювання конфлікту, що складається з семи пунктів».

Таку точку зору Медведчук вважає абсурдною, оскільки перемир'я досягнуто в той момент, коли військова перевага було на боці Донецька і Луганська, а не Києва. «Однак можна припустити, що за всім цим ховається бажання знову розпалити війну, щоб нашу країну спіткала доля Югославії. А саме цього ми всі, незалежно від політичних поглядів, зобов'язані не допустити. В Україні має нарешті сформуватися «партія миру», яка покликана добитися від політиків відповідального прийняття рішень заради припинення насильства та встановлення надійного і міцного миру», - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40