Кабмін повинен реагувати на критику, інакше реальність в Україні перевершить найстрашніші прогнози.

Таку думку Forum'у висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов, коментуючи урядовий прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік.

«Якщо оцінювати макропрогноз на 2015 рік, то дуже важливо враховувати базу порівняння. Ситуація така ж, як 2008-2009 роках. Тоді зростання було нульовим, оскільки 2008 рік в цілому був більш-менш нормальним, провальним виявився 4-й квартал. Також був провальним 2009-й рік. Сьогоднішня картина практично дзеркальна: провальний 2014 рік. Замість очікуваних 2-3% зростання ВВП, навіть за найстриманішими оцінками маємо мінус 7,5%. Цього року падіння ВВП ми отримуємо 10%-10,5%. А 2015 рік може бути на тій самій негативної базі, на яку ми виходимо в поточному році», - пояснив він.

За словами Лук'янова, виходячи із затверджених урядом показників, Кабмін сподівається зупинити падіння. «Для цього необхідною умовою є припинення війни на південному сході України і відродження економіки», - акцентував парламентарій.

«Нульове зростання в порівнянні з провальним 2014 роком, напевно, говорить: ми не очікуємо приходу ніяких інвестицій в країну, а також - проривів у галузевих напрямках. Тобто ми розуміємо, що рівень сільського господарства буде відповідати поточним рівням. Продукція машинобудування, продукція, яку ми поставляли в РФ, навряд чи зможе бути відправлена на ці ринки. А це третина нашого зовнішнього товарообігу», - зазначив він.

Політик підкреслив, що КМУ повинен реагувати на критику. «Якщо уряд не буде реагувати на критику, реальність може перевершити найстрашніший прогноз», - попередив Лук'янов.

Нардеп упевнений, що виправити ситуацію може зміна політичної структури нинішнього парламенту України. У той же час, Лук'янов вважає, що проведення майбутніх парламентських виборів за чинним законодавством ризикує призвести до ускладнення ситуації, «до найгострішого соціально-економічної кризи в осінньо-зимовий період 20014-2015 року».

«Не виключаю, що народ вимагатиме переформатування влади, перевиборів вже за підсумками осінньо-зимового періоду. Думаю, загострення почнуться з відключенням тепла, до того ж на тлі нових платіжок. А відключення тепла може торкнутися шкіл, дитсадків, державних установ. Це торкнеться населення. А влада, уряд будуть створювати видимість нормальної ситуації хоча б у столиці, але навіть у Києві це буде зробити нелегко, якщо не сказати - неможливо», - додав він.

«Думаю, що реалізовувати прогноз макроекономічного розвитку на 2015 рік буде вже інша команда. Так, підсумки нинішніх виборів ВР не сильно змінять, але парламент буде досить неадекватний, так само, як і зараз. Він не буде відповідати і об'єктивним економічним реаліям. Але навіть у такому складі парламент за підсумками осінньо-зимового періоду буде змушений приймати реалістичні рішення. Інакше нам загрожує не тільки соціально-економічна катастрофа, але і гуманітарна», - упевнений Лук'янов.

Нагадаємо, урядом затверджено прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік, а також основні макропоказники на 2016 і 2017 роки.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом