Через півтора місяця Світовий банк випустить черговий рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business. Минулого року Україна поліпшила свої позиції відразу на 28 сходинок і стала країною з бізнес-кліматом, що найбільш динамічно змінюється.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, в останні місяці Україна явно втрачає темпи реформ, тому успіх буде не таким переконливим. Про це він написав у колонці на сайті Comments.ua.

«Торішній стрибок вгору - результат безлічі реформ, мета яких - спростити роботу держави і бізнесу, відмовитися від зайвих погоджень та непотрібної паперової роботи і знизити можливості для корупції», - пише експерт.

«Ці зміни до законів та урядових актів фінансово-економічний блок Кабміну під керівництвом Сергія Арбузова готував і впроваджував протягом довгого часу. Торік ці зміни нарешті дали відчутний ефект», - зазначає він.

За його словами, наприклад, у сфері отримання дозволів на будівництво Україна піднялася всього за рік з 186-го місця в світі на 41-ше. Якщо раніше оформлення всіх паперів займало в середньому більше року, то тепер - лише за 73 дні. Істотно спростилася і реєстрація прав з нерухомістю. За легкістю надання кредитів Україна й зовсім опинилася на 13-му місці.

Низка реформ, які попередній Кабмін провів ще минулого року, будуть враховані вже у нинішньому рейтингу, зазначає Охріменко. Справа в тому, що Світовий банк враховує зміни, що набрали чинності до 1 липня кожного року. Піднятися в рейтингу цього року допоможуть підготовлені командою Арбузова реформи, спрямовані на спрощення відкриття бізнесу, підключення до систем електропостачання та ліквідацію підприємств-банкрутів.

«Україна могла б і цього року показати результат, який можна порівняти з торішнім, проте в останні місяці вона явно зменшує темп реформ, хоча «уряд камікадзе» Арсенія Яценюка обіцяв рівно протилежне. Характерна відставка Павла Шеремети, який упродовж півроку очолював Міністерство економічного розвитку - головний штаб підготовки таких реформ», - пише він.

Пояснюючи наприкінці серпня причини свого звільнення, Шеремета послався на дивовижну бюрократію і небажання чиновників та лобістів усіх мастей щось реально змінювати в країні. На думку експерта, якщо нинішній уряд продовжить таку політику й надалі, жодних значущих змін ділового клімату, розвитку тут власного бізнесу і залучення іноземних інвестицій чекати не варто.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72