Уряд України стало заручником вимог МВФ, тому має ввести пеню за борги по оплаті житлово-комунальних послуг. Про це кореспонденту Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Ввести пеню - це одна з вимог МВФ, вірніше, рекомендації. Це пов'язано з тим, що необхідні дії в напрямку стягнення боргів, в тому числі і штрафи. Мова йде про те, щоб арештовувати та конфісковувати майно злісних неплатників», - говорить Охріменко.

Експерт зазначив, що в Україні заборгованість за ЖКП становить близько 14 млрд грн.

«З цієї причини МВФ вимагає від уряду, щоб ця сума почала зменшуватися. Це одне з умов прийняття траншу, тому подібний законопроект потрібно прийняти в що б те не стало. Інакше кредитні кошти нам не дадуть. МВФ розуміє, що найближчим часом ці 14 млрд не загасяться, але вони хочуть, щоб почався хоча б процес. Кабміну треба показати, що він щось робить у цьому напрямку», - пояснює він.

Крім того, Охріменко вважає, що оприлюднення інформації про те, що українці оплачують майже на 100% ЖКП, - це гра «кішки-мишки».

«Насправді ж це не зовсім так. Вони показують повністю сплачені платежі, але борги накопичуються. Старі борги залишилися, нові - зростають. Влада пояснює, що старі борги реструктуризували і начебто населення платить близько 95%, але насправді борг зростає. Складно сказати, чи допоможе загроза пені зменшити цей борг. Уряд став заручником МВФ. Кабмін розуміє абсурдність ситуації, але їм треба якось показати Фонду свою діяльність», - додав економіст.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді встановити штраф для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідна норма міститься в урядовому проекті закону №4563 від 29 серпня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом