Українці стали гірше платити за позиками: згідно зі свіжою статистикою Нацбанку, частка проблемної заборгованості у загальному портфелі банківських кредитів за липень зросла на 0,9% (до 10,8%.), а з початку року - на 3,1%. Про це пише газета «Вести».

«В дійсності обсяг проблемних кредитів значно більший. Але банки не поспішають надавати їм статус «проблемних», оскільки до останнього намагаються домовитися з позичальниками і провести реструктуризацію. А ще тому, що їм доведеться формувати додаткові резерви, для чого не у всіх є вільні кошти», - пояснив ситуацію радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

Фінансисти по-різному оцінюють реальну ситуацію: за одними оцінками, частка неповернень зараз досягає 50-55% їхніх кредитних портфелів, а за іншими - і поготів 60-65%.

«Дуже сильно по платіжній дисципліні вдарила девальвація гривні. Позичальники ледве тягнули виплати, коли їм перераховували платежі за курсом 8 грн/$, а тут ми почали рахувати спочатку по 10-11 грн/$, а тепер і зовсім по 13-14 грн/$. Для багатьох це просто непідйомні виплати, і ми намагаємося домовлятися з корпораціями і людьми - продовжувати терміни кредитів», - зазначив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

Сильно погіршилося погашення кредитів, наданих позичальникам із Криму та східних регіонів країни, де зараз триває АТО. «І бізнес, і люди в цих регіонах здебільшого взагалі перестали обслуговувати кредити або стали робити це неакуратно. Одні не платять тому, що не бачать загроз для себе зі сторони українських банків у цій ситуації, інші - не можуть гасити кредит за графіком з об'єктивних причин: втрата роботи, згортання бізнесу та інше», - сказав Невмержицький.

Видання зазначає, що страждають від погіршення платіжної дисципліни позичальників не тільки банкіри, а й прості громадяни. «У першу чергу, вкладники: за різними оцінками, трохи більше 40 з 173 українських банків зараз несвоєчасно або не в повному обсязі повертають громадянам їхні депозити. Проблеми виникли й у тих, хто хоче отримати новий кредит, - у відкритті кредитної карти і видачі позики готівкою зараз відмовляють мало не кожному другому. Банкіри не хочуть ризикувати», - пише газета.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом