Поки Кабінет Міністрів за дорученням Президента розробляє законопроект про заборону в Україні символів тоталітаризму, процес заміщення останніх символами сучасної історії України вже розпочався.

Про це заявив член Наглядової ради КПІ Станіслав Довгий, коментуючи відкриття на території університету пам'ятника Героям Небесної сотні, повідомляють «Коментарі».

«Нам дійсно необхідно переглянути своє ставлення до пам'яток історії. Частина з них так чи інакше є тоталітарними рудиментами. Саме тому сьогодні ми бачимо, як люди позбавляються від них, не чекаючи, поки нагорі ухвалять офіційне рішення. Паралельно нам необхідно закріплювати в пам'яті народу імена тих, хто «душу і тіло» віддав за свободу і незалежність України. Відкриття пам'ятника Небесної Сотні - це практичний крок у цьому напрямі, і сьогодні це вже тренд, який поступово охоплює Україну», - зазначив Довгий.

Між тим ректор КПІ Михайло Згуровський додав, що пам'ятник Небесної Сотні відкритий біля входу в храм Святителя Миколая Чудотворця - Небесного Покровителя університету, розташованого на території КПІ. Храм існував в КПІ до 1935 року. Однак у період масового знищення святинь був зруйнований.

«Відроджений Храм і присвячений Героям, які віддали і продовжують віддавати життя за нашу країну. Це наш скромний внесок у відродження духовності і закріплення в пам'яті народу України тієї ціни, яка заплачена за свободу і незалежність. Не можна обійти увагою і те, що храм і сам пам'ятник з'явилися завдяки активній участі небайдужих людей, серед яких хочу відзначити члена Наглядової ради КПІ Станіслава Довгого, який, до речі, є ініціатором цього процесу і його меценатом», - підкреслив Згуровський.

Зі свого боку пан Довгий зазначив, що храм Святителя Миколая Чудотворця є міжконфесійним, оскільки в університеті навчаються студенти різних віросповідань.

«В цей храм може прийти і помолитися кожен, хто вірить в Ісуса Христа, незалежно від того, до якої конфесії належить. Ми переконані, що це сприятиме об'єднанню українського суспільства. Це принципова позиція керівництва університету, яке поважає почуття віруючих незалежно від їх конфесійної належності», - резюмував Довгий.

Він також нагадав, що серед студентів та співробітників КПІ є герої, які віддали свої життя за Україну. Зокрема, в день відкриття пам'ятника Героям Небесної сотні відбувся молебень за студента КПІ Юрія Поправка, активного учасника Євромайдану, героїчно загиблого під час проведення АТО.

В кінці квітня Юрій відправився до Слов'янська, де, потрапивши в руки терористів, був по-звірячому вбитий. І зовсім недавно - 21 серпня - у запеклих боях на сході України загинув смертю хоробрих науковий співробітник факультету електроніки КПІ Андрій Єременко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом