Генпрокуратура закрила кримінальне провадження за фактом інциденту між народними депутатами від ВО «Свобода» та на той момент виконувачем обов'язків голови НТКУ Олександром Пантелеймоновим. Про це Forum'у повідомив глава прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко.

«14 серпня цього року кримінальне провадження закрито на підставі пункту 2, частини І статті 284 Кримінального-процесуального кодексу України з причини відсутності в діяннях народних депутатів складу кримінального правопорушення», - повідомив він.

За словами Бойченка, таке рішення прийнято у зв'язку з тим, що дії народних депутатів були вчинені не з мотивів явної неповаги до суспільства, а в зв'язку з неправомірними діями в.о. генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Пантелеймонова.

«Крім того, Пантелеймонов, обіймаючи посаду керівника НТКУ на момент скоєння протиправних дій, не був журналістом. Тобто ст.71 Кримінального кодексу України до нього не могла бути застосована», - пояснив представник ГПУ.

Що стосується дій народних депутатів від ВО «Свобода», то Бойченко зазначив, що в них можуть бути ознаки злочинів проти особи, передбачені статтями 125 та 126 КПК. «Але це злочини приватного обвинувачення, відомості про які вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань винятково за заявою потерпілого. Але заяви потерпілого до Генеральної прокуратури України не надходило. Тобто Пантелеймонов заяви не писав. І зрозуміло, що, якщо це питання приватного обвинувача, він може звернутися безпосередньо до суду», - зазначив Бойченко.

«Копія постанови про закриття кримінального провадження Пантелеймонову вручена. Він заперечень не має», - резюмував представник Генпрокуратури.

Як раніше повідомляв ForUm, Генеральна прокуратура України вела досудове розслідування інциденту між народними депутатами від ВО «Свобода» та на той момент виконувачем обов'язків голови НТКУ Олександром Пантелеймоновим.

Нагадаємо, 18 березня група народних депутатів від фракції «Свобода» - Ігор Мірошниченко, Богдан Бенюк, Андрій Іллєнко - здійснила напад на в.о. голови НТКУ Олександра Пантелеймонова.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за цим фактом. Тодішній в.о. генпрокурора Олег Махніцький, який сам є членом «Свободи», обіцяв, що ГПУ проведе об'єктивне розслідування, уникнувши «політичного підтексту», однак до свого звільнення справу до кінця не довів.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом