Попередні підсумки міжнародного розслідування причин катастрофи малайзійського Boeing 777 під Донецьком будуть оприлюднені тільки в перший тиждень вересня.

У звіті міститиметься інформація з різних джерел - даних «чорних скриньок», переговорів диспетчерської служби, показань радіолокаційних станцій і супутникових знімків. Підготовка ж підсумкової доповіді НРБ займе кілька місяців, пише «Коммерсант» з посиланням на Нідерландську раду з безпеки (НРБ), яка очолює розслідування.

«Попередню доповідь про катастрофу малайзійського лайнера Boeing 777, що здійснював рейс MH17, планується оприлюднити в перший тиждень вересня», - повідомив виданню представник НРБ Вім ван дер Веген, обмовившись, що точна дата публікації поки не визначена. За його словами, в документі буде відображена інформація з різних джерел, таких як бортові самописці, диспетчерська служба, радіолокаційні станції, супутникові знімки та висновки міжнародних фахівців, які побували на місці катастрофи.

Нідерландська рада з безпеки - головна інстанція, яка веде розслідування катастрофи MH17 під егідою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO). Серед 298 пасажирів лайнера компанії «Малайзійські авіалінії», що зазнав катастрофи 17 липня в Донецькій області, 196 осіб були підданими Нідерландів.

Зі слів Вім ван дер Вегена, фахівці відомства завершили частину роботи в Україні, аналіз же зібраних даних буде вестися в штаб-квартирі НРБ у Гаазі. За стандартами ICAO, попередній звіт має бути опублікований протягом місяця після катастрофи, проте цього разу було зроблено виняток через те, що міжнародні експерти були дуже обмежені у доступі до місця трагедії. У Гаазі пояснили, що учасники міжнародної технічної комісії змогли відвідати район катастрофи лайнера відразу після трагедії, «але з того моменту, як НРБ очолила розслідування, нових можливостей для цього не було».

Розшифровуванням ж бортових самописців за дорученням НРБ займалися британські фахівці в Лондоні. «Чорні скриньки» представниками самопроголошеної «Донецької народної республіки» були передані в ніч на 22 липня малайзійській стороні, яка, в свою чергу, переправила їх у НРБ. «Ми передали британцям «чорні скриньки», оскільки у світі є лише кілька центрів, здатних якісно провести їх розшифровування, - пояснив ван дер Веген. - Отриману інформацію британські колеги спрямували до Гааги - вона увійде в попередній звіт».

Між тим, близьке до міжнародної комісії джерело «Коммерсанта» повідомило, що розшифровування бортових самописців дало не дуже багато інформації. За його словами, якщо літак дійсно знищила бойова ракета, пілоти навряд чи встигли прокоментувати цю ситуацію: через різницю тиску повітря всередині і зовні літака машина, що отримала ушкодження від вибухової хвилі або уламків, розлетілася на частини, а люди, які були всередині, миттєво знепритомніли від важкої баротравми.

Після опублікування попереднього звіту НРБ займеться складанням підсумкової доповіді про катастрофу літака. На це, за словами ван дер Вегена, може піти кілька місяців. Він пояснив, що проект підсумкового звіту за правилами ICAO має бути розісланий всім країнам, які мають стосунок до інциденту, в яких буде 60 днів для складання коментарів до документа. Тільки після цього доповідь буде виставлена на сайті НРБ.

Головне ж, як наголошують у Гаазі, НРБ має з'ясувати причини, з яких розбився літак, проте вона не має права покладати вину чи відповідальність на кого-небудь за те, що сталося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом