Завантаження готелів Києва у січні-червні 2014 року знизилося і досягло абсолютного мінімуму в 28%, повідомляється у звіті консалтингової компанії Jones Lang LaSalle (JLL). Середня ціна за номер при цьому знизилася на 8% - до $195 на добу.


Втім, заповнюваність столичних готелів і до поточної кризи не перевищувала 60%, пишуть «Вести».

«Скасування візового режиму та проведення Євро-2012 лише трохи оживили ринок при його очевидному перенасиченні готельною пропозицією. З минулої осені країна опинилася у центрі політичних потрясінь, що неминуче вплинуло на показники готелів», - зазначив керівник департаменту готельного бізнесу компанії JLL Девід Дженкінс.

Зараз у Києві працюють близько 160 готелів із загальним номерним фондом близько 11 тис. номерів. З них 25 - верхнього цінового сегменту (4-5 зірок), 50 - 2-3 зірки і близько 30 готелів категорії 1 зірки і без зірковості. «Готельний ринок Києва схожий на «американські гірки»: на початку 2000-х років після відкриття перших брендованих готелів - Radisson і Hyatt - тут були зафіксовані вкрай високі тарифи при дуже низьких показниках завантаження», - підтверджує Дженкінс.

Експерти вважають однією з причин, що посилили і без того складну ситуацію, перенасиченість столичного ринку чотири-п'ятизірковими готелями. «У Києві спостерігається явний перекіс у бік готелів вищої категорії - 4-5 зірок. З 11 міжнародних і прирівнюваних до них готелів 9 (!), тобто 82% працюють у цьому сегменті і лише 18% - у сегменті 3 зірки», - пояснив президент фірми «Дубль W» Володимир Горащенко.

Водночас на врівноважених ринках ця пропорція виглядає зовсім по-іншому: лише 10% ринку займають 5-зіркові готелі, 15-20% - 4-зіркові і більше 50% - 2-3-зіркові.

Втім, ряд готелів у сегменті 4-5 зірок постраждав значно більше за своїх прямих конкурентів, у них не вистачає поточної операційної прибутковості для виплати зарплати персоналу та інших витрат, не кажучи вже про обслуговування кредиту і виплату дивідендів інвесторам. «Основна причина - неефективність самих готелів, планувань, завищені бюджети та кредити, які потрібно обслуговувати, відсутність привабливої інфраструктури і програми послуг, невдале (невідповідне заявленому статусу) розташування тощо», - стверджує Горащенко. Ті ж окремі готелі, при розвитку яких приділялася увага показниками ефективності, зараз працюють більш-менш стерпно, тобто вище за точку беззбитковості, обслуговують кредит і забезпечують певне повернення на власний капітал.

Зате готелі середнього цінового сегменту відпрацювали з показником завантаження 35-40%, повідомила заступник директора департаменту оцінки й консалтингу Colliers International (Україна) Наталія Чистякова.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48
Теги