Випадки нападів невідомих людей у камуфляжі і балаклавах, які почастішали, свідчать про соціальну аномію в Україні. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

«Після зимових подій у суспільстві спостерігаються деякі елементи аномії (негативне ставлення індивідів до норм і цінностей наявної системи - Ред.). Старі норми, які існували, піддаються сумніву. Нова система та норми ще не утвердилися. Соціальна аномія зазвичай використовується для більш радикальних настроїв, але в нашому суспільстві вона точно спостерігається», - сказав Паніотто.

На думку соціолога, внаслідок стрімких змін у українців стираються межі між тим, що можна, а що не можна.

«Події, що відбулися, називають революцією. Багато в чому це слово вживають не в науковому значенні, а метафоричному. Система у нас змінилася частково. Точніше, ми перейшли від феодального капіталізму до класичного капіталізму. Події в Києві та на сході розхитують наявні соціальні норми. Відчуття, що можна, а що не можна перекручується», - пояснює він.

Нагадаємо, що вчора 50 осіб у камуфляжній формі і балаклавах намагалися потрапити на з'їзд профспілки освіти та науки України, щоб висловити свої вимоги і претензії до його учасників.

За фактом подій біля готелю «Турист» слідчим відділом Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві порушено кримінальні провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство» та ч. 2 ст. 345 КК України «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу». Розпочато досудове слідство.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

599