Мешканців столиці просять не запасатися бойлерами, через які можуть виникнути проблеми з електрикою. Про це «Вестям» сказав голова комісії Київради з питань ЖКГ Олександр Клюс.

«Якщо понад 20% жителів столиці встановлять у квартирах бойлери, в Києві виникнуть проблеми з електрикою. У нас зараз немає запасу міцності з електроенергії в жодному з районів Києва. Якщо раніше 1-2 бойлери кияни купували на тиждень, то зараз - по 4-5 штук на день», - каже Клюс.

«Ми найближчим часом спробуємо вирішити питання з гарячою водою. Це залежить не стільки від «Київенерго», а від «Газу України». Виходом із ситуації міг би стати перехід від газу на мазут, який використовують на Дарницькій ТЕЦ. Це було б хорошим вирішенням проблеми, але собівартість тепла при цьому збільшується в 7 разів. Тобто витрати по всьому Києву могли б вилитися в сотні мільйонів доларів», - пояснює член постійної комісії Київради з питань ЖКГ Анатолій Велімовський.

У той же час, екс-голова комісії Юрій Бондар запевняє, що бойлери не позначаться на стані мереж так, як масляні обігрівачі взимку.

«Сучасні бойлери беруть багато енергії для розігріву води, а потім просто підтримують задану температуру, витрата електроенергії для цього йде невелика. Це разові включення, вони розосереджені в часі й надати істотне навантаження на наші мережі не зможуть. А ось взимку, коли температурний режим знизять з 18 до 16 градусів, і почнуть вмикати обігрівачі, нас чекають великі проблеми. Ці прилади споживають енергію постійно і у великій кількості. Це загрожує такою ситуацією, як було в Москві у 2005 році, коли протягом трьох днів Москва повністю згасла. Основні об'єкти увімкнули за три дні, а решта - протягом тижня. Але в це вклали багато коштів. А в Києві такий комплекс заходів був розроблений ще у 2007 році. Для його впровадження необхідно від 1,8 до 2 млрд гривень протягом 5-8 років. Але нас тоді не почули», - каже він.

При цьому мер Києва Віталій Кличко звернувся до киян із закликом встановлювати в квартирах електричні бойлери.

Також мер запропонував тим, у кого є така можливість, переходити на альтернативні види опалення. Зокрема, власників приватних будинків Кличко закликав переходити на твердопаливні опалення, передає канал 112.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163