Ситуація в системі житлово-комунального господарства України - катастрофічна. Таку думку висловив Forum'у колишній губернатор Донецької області, народний депутат України Анатолій Близнюк, коментуючи проблеми з гарячим водопостачанням та ризиком зриву опалювального сезону в Києві.

«Я ненавиджу зловтіху, яка виходить від деяких. Мовляв, дві хороші новини: одна - Аргентина оголосила дефолт, друга - Україна ніколи не буде в дефолті (заява прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у ВР 31 липня ц.р. - Ред.). З такими підходами до 1 січня ми вже будемо там. Приймаючи рішення, треба розуміти, до чого вони в кінцевому підсумку призведуть», - заявив він.

За його словами, відсутність гарячого водопостачання і ризик зриву опалювального сезону в Києві - це наслідок непродуманих рішень. Немає розрахунків, у Києві люди не платять (за послуги ЖКГ - Ред.). Завжди, коли піднімають тарифи - 20% припиняє платити. На пільги і субсидії в скарбниці коштів немає. Крім того, прийнятно рішення заморозити зарплати та пенсії, керівникам дозволено відправляти людей у неоплачувані відпустки. У Києві 52% бюджету формується за рахунок податків. І давайте рахувати - якщо на два місяці відправлять усіх у відпустки, то з фонду оплати праці коштів у бюджет Києва не надійде. Місто не зможе розраховуватися за послуги за теплопостачання і т.д. А є ще й бюджетні організації: дитсадки, школи, лікарні», - заявив він.

Близнюк акцентував, що «це ми зараз говоримо про благополучний Київ. А що тоді казати про Донецьку і Луганську області? Це ті ж платники податків, платники за комунальні послуги. Там взагалі - голе поле. А економіка країни, в тому числі і платіжний баланс, складається в цілому і з Києва, і зі Львова, і з Донецька. Якщо приймати рішення, не оцінюючи наслідки в комплексі, це призведе до колапсу».

«Подивіться рішення щодо змін до держбюджету. Перші два рядки: на виконання узгоджених позицій з МВФ... тобто, щоб у серпні отримати 1,7 млрд ми прийняли рішення в парламенті. Але! Падіння ВВП 4,5%. А сьогодні все стоїть на Донбасі. Падіння ВВП за результатами дев'яти місяців буде 10%, за результатами року - 12-15%. Значить, ми ще як мінімум двічі повинні будемо переглядати держбюджет, приймаючи не менш жорсткі рішення», - впевнений Близнюк.

Парламентарій також наголосив: «Об'єктивну реальність потрібно оцінювати, і заходи не повинні бути «зараз приймемо, а потім подивимося». Це шлях у нікуди. Ситуація в системі житлово-комунального господарства України - катастрофічна, вона за собою потягне все інше: і теплову генерацію, і атомників. Нічого не зникає безслідно і не з'являється з нізвідки. Це не я сказав. Це закон. І на те він і уряд, щоб це знати. А так у нас п'ять місяців розповідають про «злочинну владу», якої вже півроку немає, а своїх результатів не показують. Треба вже й подивитися».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274