Вирішувати фінансові проблеми країни треба не за рахунок бідних. Про це заявив лідер КПУ Петро Симоненко, коментуючи внесені до порядку денного позачергового засідання Верховної Ради України 31 липня пропозиції Кабміну, пов'язані з «коригуванням» бюджету.

«Війна на сході України йде вже більше 100 днів і влада цей факт визнавати не хоче, оскільки розуміє, що країні, яка воює, обіцяних Заходом кредитів не дадуть. У результаті зараз гинуть не тільки тисячі українців, але й кожний день війни коштує бюджету України як мінімум 50-60 мільйонів гривень, і це не рахуючи колосальних руйнувань заводів, мостів, доріг, будівель, які потім доведеться відновлювати», - зазначив він.

При цьому він уточнив, що, за розрахунками чиновників, потрібним є збільшення військових видатків до кінця року ще на 9 мільярдів гривень.

«Нічого краще, ніж скоротити соціальні видатки бюджету на користь військових і запровадження, по суті, податку на війну для українців влада не придумала», - заявив лідер КПУ.

За його словами, суспільству з допомогою ангажованих владою експертів підкидають ідею повного розпродажу залишків національного надбання і здачі в оренду газотранспортної системи, повідомляє «Golos.ua».

«Насправді для того, щоб вирішити важку фінансову ситуацію в країні необхідно стримати апетити олігархії і, враховуючи ведення військових дій у країні, оголосити мораторій на виплату зовнішнього боргу, за яким тільки цього року Україна повинна заплатити 9 мільярдів доларів. А це, по суті, чверть видаткової частини бюджету країни. Країни Заходу, які активно штовхали Україну цим шляхом, можуть і почекати», - вважає Симоненко.

Лідер Компартії також зазначив, що олігархи, які прийшли до влади, не збираються нічого робити на шкоду собі, і мають намір далі «нишпорити» по кишенях людей.

«Та й реальні господарі української влади не дозволять їй самодіяльності із зовнішнім боргом. Загалом, ідеологія пропозицій уряду очевидна», - додав перший секретар ЦК КПУ.

«У Компартії інша позиція - вирішувати фінансові проблеми країни за рахунок бідних не можна! - заявив Симоненко, - Саме тому, що комуністи не підтримають секвестр бюджету в тому вигляді, в якому він пропонується урядом. Комуністи вимагають від Кабміну попередньо розділити спільний законопроект про внесення поправок до держбюджету на кілька частин. Перша має містити заходи, спрямовані на запровадження нових податків для великого бізнесу. Друга - заходи щодо оподаткування доходів населення. І третя - заходи щодо бюджетної економії».

Якщо всі пропозиції будуть в «одному пакеті», продовжив лідер КПУ, влада вкотре піде від справедливого оподаткування олігархів, прикриваючись небажанням запроваджувати нові податки для населення.

«А у разі поділу запропонованих урядом заходів на окремі блоки, відразу ж буде зрозуміло, хто і чого боїться насправді й чиї інтереси захищає», - резюмував Симоненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87