Міністерство закордонних справ видало офіційний коментар про четверту доповідь Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини щодо ситуації в галузі прав людини в Україні, повідомили Forum'у в прес-службі МЗС.

«Позитивно оцінюючи четверту доповідь УВКПЛ, необхідно привернути увагу до деяких моментів.

Намагаючись використовувати під час підготовки документа переважно гуманітарні підходи і наводячи цифри та факти без їх роз'яснень, його авторам іноді не вдається повною мірою відобразити цілісну суть того, що відбувається.

Так, оцінюючи важке становище на сході України, а також відзначаючи інтенсифікацію АТО, Місія уникає наголосу на першопричинах такої ситуації: активізації нелегальної діяльності незаконних збройних формувань, їхній відмові від запропонованого Президентом України Мирного плану...», - зазначають в МЗС.

«Говорячи про посилення пропаганди «з обох сторін», автори доповіді не згадують про негативний вплив на ситуацію в Україні російської пропаганди, протиправну діяльність відповідних російських ЗМІ в Україні, які фактично є основним джерелом розпалювання ненависті і посилення напруги на сході України», - також наголошують українські дипломати.

«Зокрема, говорячи про заборону низки російських телеканалів в Україні, ММПЛ не вказує, що причиною цього стала саме «мова ненависті» (позбутися якої закликає у своїх заявах Верховний комісар ООН з прав людини), розпалювання цими ЗМІ міжнаціональної ворожнечі», - йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Як приклад українські дипломати наводять інтерв'ю на російському «Першому каналі» від 12 липня, де наводилися нібито свідчення «розп'яття трирічного хлопчика українськими військовими на дошці оголошень на центральній площі Слов'янська» та «знущання над його матір'ю».

МЗС також констатує «замовчування Місією очевидної не тільки Уряду України підривної ролі Російської Федерації як у подіях на сході нашої держави, так і в погіршенні правозахисної ситуації в країні загалом, що, на жаль, не знайшло цього разу належного відображення ні в доповіді, ні в прес-релізі з нагоди її оприлюднення».

«Апелюючи до «обох сторін», не помічати «третю» або, скоріше, «першу», нам видається, як мінімум, недалекоглядним, якщо не небезпечним», - заявляють у МЗС.

При цьому Київ наголошує, що Україна готова й надалі розвивати і поглиблювати взаємодію з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини та іншими правозахисними структурами ООН з метою належного забезпечення захисту прав людини з урахуванням потреб населення усіх регіонів України.

Як повідомляв ForUm, згідно з доповіддю ООН, з початку проведення антитерористичної операції на сході України загинуло 1129 осіб, поранено майже 3,5 тисячі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65