Парламентські вибори потрібно проводити за вдосконаленим виборчим законодавством, інакше виникнуть сумніви в їх легітимності. Таку думку в коментарі Forum'у висловив народний депутат України від фракції «УДАР» Валерій Карпунцов.

«Дострокові вибори однозначно потрібно проводити. Але тут важливо, щоб цього реально захотіли в самому парламенті. А ще це бажання потрібно інтерпретувати в закон, що враховує всі нинішнє особливості, наявність окупованих територій і територій, де ведуться військові дії. Якщо не внести зміни у виборче законодавство, залишиться мажоритарка. А на мажоритарних округах (у Криму та на сході - Ред.) вибори провести не вдасться. Відповідно, виникне причина сумніватися в їх легітимності», - заявив він, і додав, що наступні парламентські вибори повинні проводитися за пропорційною системою - за партійними списками.

Карпунцов зазначив, що в парламенті немає єдиної позиції щодо закону про вибори народних депутатів. «Немає спільного бачення виборчої системи. Це тому, що, незважаючи на всі декларації і заяви, немає бажання йти на вибори. Депутати повинні публічно дати відповідь: чи готові вони до виборів або просто пудрять людям мізки», - упевнений парламентарій.

Інформацію про те, що вже у четвер, 24 липня, буде вирішена доля Ради сьомого скликання, а саме - «УДАР» вийде з коаліції, чим дасть привід Президенту оголосити дострокові вибори, нардеп не став спростовувати.

«Говорити можна все що завгодно... Технічно це (надання Президенту права розпустити ВР - Ред.) можна реалізувати шляхом виходу з коаліції чи відставки уряду. Який з цих варіантів буде реалізований - побачимо цього тижня», - розповів «ударівець».

«Надання права Президенту розпустити парламент стимулює партійне керівництво й окремих депутатів до чіткої відповіді: як ми йдемо на вибори і за якими правилами. Це буде стимулом ухвалити виборче законодавство», - сказав Карпунцов і додав, що парламентські вибори реально провести 26 жовтня 2014 року.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом