Переобрання парламенту має пройти в максимально стислий термін. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

«Існує суспільний запит на оновлення парламенту. Це потрібно зробити в максимально стислі терміни. Але тут є кілька проблем. Повинна бути витримана правова процедура проведення позачергових виборів і дострокового припинення повноважень Ради. І парламент має забезпечувати розв’язання проблем, пов'язаних з поточною життєдіяльністю держави, особливо зараз», - каже Якименко.

На думку експерта, 26 жовтня є оптимальною датою.

«Країна ще не входить в традиційно складний зимовий період. Перезавантаження парламенту відбувається протягом місяця з моменту виборів. У листопаді новий склад може вже запрацювати. В Україні осінь традиційний період виборів», - нагадав він.

Також Якименко зазначив, що кількість партій, які увійдуть до парламенту, залежатиме від прохідного бар'єру та від дозволу на проходження блоків.

«Якщо говоримо про збереження статус-кво (прохідний бар'єр 5%), то шанси потрапити в парламент є у президентської партії «Солідарність», «УДАРу», «Батьківщини», партії Ляшка. Можливо, десь на межі є шанси у «Свободи» та «Громадянської позиції» Гриценка. Ще важча ситуація у регіоналів і комуністів, якщо вони взагалі існуватимуть. У їхньому випадку є ризик неподолання бар'єру», - вважає політолог.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом