Вчора Верховна Рада ухвалила в першому читанні одну з версій законопроекту, який, за ідеєю, має полегшити життя «валютним» позичальникам. Останнім документ дозволяє реструктуризувати борг і перевести його з доларового у гривневий, пише «Взгляд».

В Україні близько 7 мільйонів осіб з числа банківських валютних позичальників та їхніх сімей опинилися тією чи іншою мірою постраждалими через різкий стрибок курсу долара. Люди виявилися не в змозі виплачувати зобов'язання перед банками, в той же час фінустанови невблаганні і через суди виселяють їх з іпотечних квартир. На вулиці опиняються навіть сім'ї з дітьми.

Тема стала резонансною після того, як «валютні» позичальники, зібравшись зі всієї країни в Києві перед парламентом, пообіцяли влаштувати новий - «кредитний» Майдан. Незважаючи на протест з боку банків і НБУ, які наполегливо були не готові йти назустріч позичальникам, законодавці відреагували: з'явилося чотири варіанти законопроекту - від депутатів Олексія Кайди та Миколи Рудьковського (їхні законопроекти Рада не підтримала), а також Михайла Опанасенка (його законопроект не виносився на голосування) та - Руслана Князевича. Саме останньому депутати дали добро 289 голосами з 369-ти.

Суть документа зводиться до того, що «валютним» позичальникам буде дозволено реструктуризувати свої доларові кредити таким чином, щоб розмір щомісячного платежу на сьогодні не перевищував розміру, який вони платили станом на 1 січня 2014 року, коли, нагадаємо, офіційний курс долара дорівнював 7,99 грн/долар. До того ж, погашати кредит можна буде у гривні.

Ту різницю, яка «набігла» в результаті стрибка курсу і яку люди вже не могли через це покривати, з позичальників не списують. Але її можна буде погасити вже після того, як людина розплатиться за самим кредитом. Ці виплати, як передбачає законопроект, збираються поставити в кінець графіка погашень. Очевидно, що графік також має змінитися. Зі збільшенням суми боргу він помітно збільшиться і розтягнеться у часі.

Принциповий момент: договір про реструктуризацію може бути підписаний тільки з тими позичальниками, хто зміг погасити наявні у нього прострочені борги за кредитом, які були накопичені до 1 січня 2014 року.

Ще одне нововведення: позичальники отримали право «розійтися полюбовно» з банком, віддавши йому предмет іпотеки - тобто, закладену квартиру. Навіть у тому разі, якщо теперішня вартість нерухомості не покриває всього боргу, конфлікт має вважатися вичерпаним.

Експерти зустріли новину стримано, а багато хто поставився до законопроекту вельми критично. Самі ж позичальники впевнені, що саме ця версія закону не принесе їм реального полегшення, а тільки затягує «петлю на шию».

«Цей законопроект не тільки не вирішить проблем - він залишить у борговій кабалі і без гроша в кишені мільйони позичальників. І при цьому - поховає багато українських банків, в яких накопичилося колосальна кількість проблем,- вважає голова Всеукраїнського громадського об'єднання «Фінансова грамотність України» Михайло Стрельников.- Поясню, чому. По-перше, норма закону, яка передбачає, що реструктуризація може торкнутися лише людей, які не мають заборгованості за кредитом, дуже обмежує коло потенційних позичальників, на яких закон буде поширюватися. Тобто реструктуризувати в кращому разі зможе кожен десятий проблемний позичальник - у більшості людей накопичилися дуже великі борги. І накопичувалися вони не тільки цього року, але і в останні місяці минулого, коли в країні уже щосили йшло громадянське протистояння. Доходи громадян уже тоді стрімко скорочувалися, а долар уже починав зростати. Плюс - лавиною додалися нові борги вже цього року. Люди не зможуть скористатися цією нормою.

А це означає - банки залишаться без грошей цих людей. По-друге, ті, хто все-таки отримає право на реструктуризацію, потрапляють у дику боргову кабалу, яка розтягнеться на десятиліття. Це сумнівне благо. Зрозуміло, важко передбачити, хто з позичальників все-таки зможе „дійти до фінішу“ і погасити такий кредит без проблем».

Сьогодні ж, коли банки відчувають гострий дефіцит коштів, коли їм конче потрібні хоча б якісь повернення за кредитами, подібна позиція ігнорування проблем позичальників призведе до банківської катастрофи, попереджає Стрельников.

«Поки ми знаємо лише про кілька проблемних фінустанов, де введені тимчасові адміністрації або які зараз ліквідуються. Насправді проблемних набагато більше. І було б куди краще піти назустріч людям, розпочати з ними діалог і домовлятися про суми, які посильні сьогодні позичальникам, а не заганяти їх у ще більшу кабалу,- переконаний Стрельников.- Лобіюючи власні інтереси, банкіри, схоже, навіть не розуміють, що лобіюють власний відхід з ринку. Вже через рік-півтора ми можемо позбутися більшості банків, які змушені будуть згорнути свою діяльність через величезний відсоток проблемних активів. Депутат, який став автором цього законопроекту (якщо документ буде таки ухвалений) має всі шанси увійти в історію як гробар банківської системи в Україні».

У той же час президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що цей закон - єдино можливий у цей час. Це свого роду компромісний варіант, якого вдалося досягти між банкірами і позичальниками.

«Він частково допомагає людям перевести дух, зібратися з силами, - каже експерт. - Їм на перших порах зменшують розмір щомісячного платежу до цілком посильного. Потім навантаження, можливо, збільшиться, але це буде вже тоді, коли економіка країни нарешті отямиться, доходи людей почнуть зростати, і вони зможуть без особливих зусиль погашати свою заборгованість. Саме на це й розрахований закон. Ухвалити ж інший - більш лояльний до позичальників - документ, який би просто автоматично перевів доларові кредити за попереднім курсом 7,99 у гривню, неможливо. У банків немає ресурсів, щоб піти на такий крок».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом