Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін у деякі закони України про реформування системи управління Єдиною ГТС України».

За відповідний законопроект, як передає кореспондент Forum'у, проголосувало 229 народних депутатів.

Згідно з текстом документа, обмеження щодо оренди не поширюються на передачу магістральних газопроводів і підземних сховищ газу підприємствам в оперативне управління та/або концесію або оренду на строковій платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора Єдиної газотранспортної системи України та/або оператора підземних сховищ газу.

При цьому функції оператора Єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менш ніж 51% корпоративних прав) чи юридична особа (юридичні особи), яка належить та контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73/ЄС Європейського парламенту та Ради щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.

Спікер парламенту Олександр Турчинов зазначив, що під час підготовки законопроекту до другого читання будуть включені всі пропозиції парламентаріїв, зокрема і застереження щодо того, щоб ГТС залишилася виключно державною власністю.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України створить на базі Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» дві компанії, які відповідають за транзит і зберігання газу.

Передача прав власності на газотранспортну систему України і підземні сховища газу проектом реформи НАК «Нафтогаз України» не передбачена.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62