Голова СДПУ(О), член виконкому Громадського руху «Український вибір» Юрій Загородній вважає, що до лідера Руху Віктора Медведчука звернулися з пропозицією провести переговори, оскільки у нього вже був досвід безкровного вирішення конфлікту в 2004-му. Про це він розповів в інтерв'ю «Аргументам і фактам в Україні».

«На засіданні РНБО стояло завдання: не допустити кровопролиття за всяку ціну. І його було виконано. Думаю, саме тому до Медведчука - досвідченого політика, який уже мав досвід врегулювання конфліктних ситуацій, - і звернулися з пропозицією провести переговори», - нагадав він.

На запитання про те, ким же насправді є Медведчук - кризовим менеджером чи сірим кардиналом - Загородній відповів так: «Державний діяч, який мислить системно і глобально, прораховуючи ходи на кілька кроків наперед. Проблема в тому, що в Україні політиків греблю гати, а державних діячів - одиниці. Медведчук - один із них».

Як відомо, лідер «Українського вибору» є автором конституційної реформи. Але не тільки. За його участю ухвалені Кримінальний кодекс (попередній ухвалювався в 1960 році), Сімейний (попередній - у 1969-му), Цивільний і Цивільно-процесуальний кодекси (попередники - в 1963-му), а також нові Земельний та Господарський кодекси. «Щоб було зрозуміло, наскільки це складна робота, слід сказати, що Кримінальний кодекс налічує 447 статей, Господарський - 418, Цивільно-процесуальний - 419, а Цивільний - 1308», - підкреслив Загородній.

У 2002 році, працюючи над змінами до Основного Закону, переконуючи президента Кучму перейти до парламентсько-президентської форми правління, Медведчук намагався не допустити узурпації влади, зосередження владних повноважень в одних руках. «Конституція 2004 року гарантувала, що Україна розвиватиметься як демократична правова держава, в якій апріорі неможливі ні абсолютизація влади, ні встановлення диктаторського режиму. Особливо хочу відзначити, що конституційна реформа була винесена на широке обговорення. У суспільстві розуміли, які зміни вносяться, що вони дають», - підсумував Загородній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45