Народний депутат від фракції «Батьківщина» Михайло Апостол спрямував депутатське звернення міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

У ньому нардеп пише, що йому стало відомо про створення у травні 2012 року організованої групи в складі Льовочкіна С.В. (глава Адміністрації Президента України), Кравця А.В. (керівник Державного управління справами), Порайка М.В. (голова наглядової ради ПАТ «ХК Київміськбуд»), Кушніра І.М. (голови правління - президента ПАТ «ХК Київміськбуд», 80% акцій якого належать Київській міській раді). Ця організована група заволоділа майном ПАТ «ХК Київміськбуд» в особливо великих розмірах».

У депутатському зверненні йдеться, що зазначені люди отримали 200 мільйонів гривень шляхом купівлі «Київміськбудом» у ТОВ «Інпром» нікому не потрібних і непридатних під будівництво земельних ділянок площею 27,9041 га, розташованих на території Требухівської сільради Броварського району Київської області. За даними Апостола, ціна була значно завищена.

Крім того, парламентарій стверджує, що з управління Державного управління справами було виведено майно видавництва «Преса України» з метою його списання, знесення і подальшого будівництва з передачею функцій замовника ПАТ «ХК Київміськбуд» на земельній ділянці площею 3,1863 га житлово-офісного комплексу на вулиці Анрі Барбюса 52/1 у Печерському районі Києва (Французький бульвар). За даними Апостола, під час будівництва планується продавати нерухомість на суму понад 255 мільйонів гривень. «Будівництво комплексу та виведення коштів триває», - йдеться у депутатському зверненні.

Нардеп також пише про заволодіння будинком на вулиці Берлінській, 15 шляхом купівлі за заниженими цінами, а також про заволодіння адміністративною будівлею на вулиці Мечникова, 20.

У депутатському запиті містяться дані про такі схеми з низкою інших будівель у Києві. Апостол також звертає увагу на проведення нарочного банкрутства дочірнього підприємства «Медбуд» для заволодіння будинком та земельною ділянкою, а також на заволодіння нерухомістю дочірнього підприємства «Екос» після його ліквідації.

«Членами організованої групи створено ТОВ «Перший український експертний центр», якому передані зазначені будівлі та споруди безкоштовно в експлуатацію, - йдеться у зверненні. - При цьому витрати на так звану експлуатацію ПАТ «ХК Київміськбуд» зросли в 5-10 разів, що є класичною формою відмивання грошей».

За даними Апостола, станом на 1 січня 2014 року зазначена група вилучила з балансу ПАТ «ХК Київміськбуд» та його дочірніх підприємств коштів та майна на суму понад мільярд гривень.

«Зі звільненням Льовочкіна С.В. та Кравця А.В. відповідно з посад керівників Адміністрації Президента України і Державного управління справами особливо активізувалися процеси виведення нерухомого майна і засобів з балансу ПАТ «ХК Київміськбуд» та його дочірніх підприємств, здійснюється знищення документів, які можуть бути доказами дій організованої групи, - йдеться у зверненні. - Аналогічна організована група для реалізації планів заволодіння майном в особливо великих розмірах у складі Порайка М.В. (голова наглядової ради), Кушніра І.М. (голова правління - президент), Шевчука Е.Г. (віце-президент, член правління), Джигіля А.І. (віце-президент, член правління, кум голови правління - президента Кушніра І.М.), Мороза О.О. (віце-президента, члена правління, друга і соратника Порайка М.В.) створена в ПАТ «ХК Київміськбуд».

Враховуючи всі наведені факти, Михайло Апостол просить Авакова вжити заходів для перевірки діяльності «Київміськбуду» і в разі підтвердження незаконних дій притягнути до відповідальності Льовочкіна, Кравця, Порайка та Кушніра.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186