Прийнято остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» на території Австрії, який планується прокласти по дну Чорного моря в обхід України.

Як повідомили в управлінні інформації «Газпрому», сьогодні у Відні в рамках візиту президента РФ Володимира Путіна в Австрійську Республіку глава російського газового гіганта Олексій Міллер і генеральний директор компанії OMV Герхард Ройсс підписали Угоду акціонерів спільної проектної компанії South Stream Austria GmbH.

«Угода передбачає взаємодію сторін щодо реалізації проекту будівництва австрійської ділянки газопроводу «Південний потік» з пропускною здатністю 30-32 млрд куб. м на рік від кордону з Угорщиною до кінцевого пункту в Баумгартені. В рамках підписаної угоди також прийнято остаточне інвестиційне рішення, що ґрунтується на узгоджених критеріях, щодо будівництва газопроводу на території Австрії», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сторони планують отримати всі необхідні дозволи для будівництва «Південного потоку» до кінця 2015 року. Введення в експлуатацію австрійської ділянки газопроводу заплановано на кінець 2016 року.

«Проект «Південний потік» підтримують найбільші енергетичні компанії Європи. Угода з OMV - важливий крок на шляху створення нового транс'європейського газотранспортного маршруту. Вже наступного року «Південний потік» стане додатковою гарантією надійності і гнучкості постачання російського газу на ринки Європи», - сказав Міллер.

У свою чергу Ройсс зазначив, що, реалізуючи проект «Південний потік», «Газпром» і OMV підвищують безпеку постачання для всієї Європи і, зокрема, для Австрії.

«Цей контракт також зміцнює роль Баумгартена як ключового європейського центру газопостачання», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, Європарламент 17 квітня закликав заморозити будівництво газопроводу «Південний потік», який покликаний забезпечити постачання російського газу в Європу в обхід України. «Європарламент дотримується думки, що газопровід «Південний потік» не потрібно будувати, і що повинні бути доступні інші джерела постачання», - йдеться в тексті документа.

Газопровід «Південний потік» потужністю 63 млрд кубометрів повинен пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Щодо сухопутної частини проекту РФ підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією і Хорватією. Будівництво «Південного потоку» почалося 7 грудня 2012 року в районі Анапи. Передбачалося, що комерційні поставки з проекту почнуться в першому кварталі 2016 року, а на повну потужність він вийде у 2018 році.

Нагадаємо, перший газ «Південним потоком» планується поставити наприкінці 2015 року. На повну потужність газопровід вийде в 2018 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом