Екс-перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов вимагає від СБУ публічно спростувати недостовірну інформацію, публічно попросити вибачення і компенсувати моральний збиток у розмірі 1 гривні.

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm, заявив адвокат політика Юрій Глотов у ході прес-конференції.

«Настільки суттєва сума ще раз свідчить про те, що спростування інформації, що носить наклепницький характер, - це справа честі», - підкреслив він.

На переконання адвоката, причини, з яких Шевченківський районний суд Києва виносить ухвалу про повернення позовів про захист честі, гідності та ділової репутації Арбузова, необгрунтовані.

Глотов нагадав, що 3 травня поточного року на офіційному сайті СБУ була оприлюднена інформація про те, що його клієнт нібито має стосунок до фінансування масових заворушень в Одесі, що відбулися 2 травня.

«Ці відомості ганьблять честь, гідність, а також ділову репутацію мого клієнта. Це стало підставою звернутися до суду за захистом інтересів. Через мене як представника та адвоката був поданий позов у Шевченківський райсуд Києва», - повідомив юрист.

Однак, за його словами, судом було винесено ухвалу про повернення позову.

«Незрозуміло з яких причин, цей позов був повернутий позивачеві. Я звернувся з відповідним клопотанням до судді й отримав ухвалу, в якій було зазначено, що я, як його адвокат, який має справжні повноваження, не довів, що є його адвокатом. Також суд поставив під сумнів підпис самого позивача», - сказав Глотов.

У зв'язку з цим, за його словами, була подана апеляційна скарга в Апеляційний суд столиці. Слухання у справі призначене на 26 червня поточного року.

Також Глотов повідомив, що паралельно з цим у Шевченківський райсуд був поданий повторний позов, однак за ним також було винесено ухвалу про повернення.

«В цьому випадку суд поставив під сумнів виданий ордер на право ведення справ у суді, хоча ці ордери були видані відповідно до положення Про адвокатські ордери радою адвокатів Донецької області», - сказав він.

Юрист повідомив, що на цю ухвалу подана апеляційна скарга, але слухання у справі поки не призначено. Крім того, на тих же підставах адвокат подав позов утретє.

Глотов підкреслив, що за його 9-річну практику ситуація, коли суди відмовляються розглядати позови про захист честі, гідності та ділової репутації, - виникла вперше. Він не виключає, що ця справа може дійти до ЄСПЛ.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51