Україна в односторонньому порядку припинить вогонь на сході країни для того, щоб дати можливість членам незаконних збройних формувань роззброїтися, а російським найманцям - залишити країну, заявив Президент України Петро Порошенко.

«План (мирний план Президента. - Ред.) починається з мого наказу про одностороннє припинення вогню. Негайно після цього ми повинні отримати підтримку мирного плану Президента з боку всіх учасників подій на Донбасі. В дуже короткі терміни», - сказав він журналістам у середу в Києві.

За його словами, час припинення вогню буде дуже коротким і за цей час має відбутися роззброєння з боку незаконних збройних формувань, а також наведення ладу в регіоні.

«Зі свого боку ми запропонуємо амністію для тих, хто складе зброю, і тих, хто не здійснював тяжких злочинів. Зі свого боку я запропоную коридор для того, щоб російські найманці мали можливість залишити без зброї територію нашої країни», - підкреслив він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За словами Президента, ключовим елементом мирного плану є внесення проекту змін до Конституції з глибокою децентралізацією влади.

«Ми очікуємо, що в дуже короткі терміни підтримку цього мирного плану продемонструють багато учасників цієї ситуації. Ми очікуємо, що будуть звільнені заручники, будуть негайно звільнені захоплені будівлі, ми очікуємо, що гарантіями безпеки жителів Донбасу скористається велика кількість людей цього регіону», - підкреслив Порошенко.

За словами Президента, нині ведеться ретельна підготовка до реалізації цього мирного плану. «Ключовим елементом цього плану є перекриття держкордону. Існують величезні ризики, що припиненням вогню скористаються злочинці», - сказав Президент України.

За його словами, на сьогодні мирний план Президента передбачає 14 політичних кроків, які будуть оприлюднені найближчими днями.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко розраховує, що бойові дії на сході країни будуть припинені вже цього тижня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом