Українці втратили довіру до банківської системи через проблеми окремих фінансових установ. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

«На відміну від кризи 2009 року, цього року було менше негативної інформації про конкретні банки, але спостерігався більш високий рівень недовіри до банківської системи. Потім це зачепило конкретні банки, в яких зараз є тимчасові адміністрації. Вони затримували виплати за депозитами і пішов сніжний ком: хтось не отримав депозит і розповів іншим», - сказав Яблоновський.

За його словами, завдяки «сарафанному радіо» українці почали забирати свої депозити з банків.

«Банки, які кредитують на тривалий період, не можуть легко віддати депозити, тому вони звернулися до НБУ. У свою чергу, регулятор видав рефінансування. Але тут ще зіграв фактор девальвації. Люди, які тримали заощадження в гривні, розуміли, що імпорт подорожчає. Той, хто не хотів втрачати гроші, забирав їх із банків і купував машини, телевізори, побутову техніку», - зазначив він.

«Був і двоякий за ефективністю захід щодо обмеження зняття валютних депозитів у розмірі 15 тис. грн на день, який ввів НБУ. Комусь він завадив зняти гроші, а когось стимулював до паніки», - додав Яблоновський.

При цьому експерт зазначив, що все ж більшість українців забирали гроші через недовіру до банківської системи, яку породили проблеми окремих банків. «Як ми бачимо за кількістю проблемних банків, частково недовіра була виправдана.

Споживачі не завжди розуміють, що є системні банки, з якими все буде добре, і «кишенькові»», які мають високі ризики. Брак фінансової грамотності споживача призводить до того, що проблеми одного банку вони перекладають на всю систему», - каже керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine.

Нагадаємо, що, за словами міністра фінансів України Олександра Шлапака, відтік депозитів в Україні за 4 місяці перевищив 75 млрд гривень.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215