Ревальвація гривні не відбувається через відсутність попиту на валюту з боку великих корпорацій і непрофесійну фінансову політику. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-брифінгу заявив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

За словами експерта, зараз відбувається механічне збільшення доларової маси (отримання зовнішніх кредитів), яке не впливає на курс гривні. Савченко пояснив ці процеси трьома причинами:

«По-перше, це механічна причина. Гроші прийшли, але ще не витрачаються. Коли вони вийдуть на ринок, пропозиція на валюту зросте, і, відповідно, ціна долара впаде», - акцентував він.

По-друге, на думку експерта, з боку великих корпорацій немає попиту на долар. «З одного боку ми маємо притік держкоштів, а з іншого - у приватному секторі нічого не змінилося. Тобто великі корпорації продовжують притримувати валютні виручки за кордоном і відтік капіталу триває», - сказав Савченко.

По-третє, в Україні відсутня професійна фінансова влада. «Рівень професіоналізму цієї фінансової влади недостатній: нею приймаються хаотичні рішення, а також немає постійної концепції розвитку», - сказав він.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84