Зростання цін на ліки стало реакцією фармацевтичного ринку на економічну та політичну нестабільність у країні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр охорони здоров'я України Юрій Поляченко.

«Як з подорожчанням ліків українцям виживати - це питання риторичне. На жаль, усі товари зараз подорожчали. Вся продукція прив'язана до курсу долара та ризиків як економічних, так і політичних, громадянських. В умовах ринкової економіки на це, насамперед, реагують медикаменти», - сказав Поляченко.

Екс-міністр нагадав, що, на думку експертів, введення 7% ПДВ мало збільшити ціну на ліки всього на 10-15%.

«Але враховуючи економічний спад плюс коливання валюти, фармацевтичні компанії почали підвищувати ціни, щоб мінімізувати свої ризики при реалізації продукції. Адже ніхто не знає, який курс гривні буде через місяць, а товар завозиться партіями на рік мінімум», - пояснив він.

«Потрібно згадати ще про те, що вітчизняні препарати поки не можна назвати конкурентоспроможними, і про відсутність державного контролю. Він декларується, але механізму як такого немає. Потрібно дочекатися стабілізації ситуації в країні і встановити правила гри на фармацевтичному ринку», - сказав екс-міністр, запропонувавши повертатися до держзамовлення на медикаменти.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

342