Кредит у розмірі 2 млрд доларів, який Кабмін готовий взяти у Росії для оплати за потрібний газ, не покриє навіть боргу на 1 квітня. Таку думку в коментарі Forum'у висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Російський кредит у розмірі 2 млрд доларів не допоможе вирішити «газову проблему», що склалася в Україні. З урахуванням березневих постачань на 2,5 млрд доларів наш борг зростає. І він збільшуватиметься, адже НАК «Нафтогаз» заявила, що не платитиме. Тому 2 млрд не дозволяють погасити навіть наявні заборгованості, які сформувалися станом на 1 квітня», - сказав Марунич.

На його думку, єдиний вихід для України - це звернення в арбітражний суд.

«Потрібно міняти домовленості з Росією, але я не знаю, наскільки це можливо в нинішніх умовах. РФ готова піти на поступки, якщо Україна визнає передачу Криму. Але очевидно, що українське керівництво в нинішньому форматі не готове до цього, тому про кредитування з боку Росії мова йти не може. Я бачу тільки один вихід, якщо нас не влаштовує ціна 485 доларів, і ми не можемо домовитися з «Газпромом», - треба йти в Стокгольмський арбітражний суд», - зазначає він.

«Те, що Україна зараз не платить за газ при непереглянутому контракті, який визнаний обома сторонами, це тільки погіршує ситуацію. Борг накопичується, і він нікуди не зникне за будь-якого рішення Стокгольмського суду. Якщо Продан (міністр енергетики України - Ред.) не має наміру домовлятися про ціну, яка за ринкових умов має становити десь 385 доларів, потрібно готувати документи в арбітраж. Подальше затягування ситуації тільки погіршить становище України у тому ж Стокгольмі», - пояснює експерт.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна готова взяти у РФ кредит в сумі $2 млрд, якими розрахується за газ. «Ми сьогодні готові, якщо російська сторона надасть нам такий кредит, у рамках тих домовленостей, які були, відразу ж відправити їх у рахунок оплати за газ... При цьому ми, природно, підтверджуємо зобов'язання, що всі виплати за кредитом будуть чітко виконуватися... На жаль, сьогодні цього кредиту немає», - сказав Продан.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253