Подорожчання газу - важкий тягар і для економіки, і для населення, заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, абсолютно очевидними є наслідки нового майже 2-кратного зростання цін на газ для промисловості. «Але наявні й майбутні соціальні ефекти виконання «газових» вимог МВФ. Якщо все залишиться чинним, то для домогосподарств зі споживанням не більше 2,5 тис. м3 на рік тариф зросте до 1088 грн за 1000 м3, а для не більш ніж 6 тис. м3 - до 1647 грн за той же обсяг. Для вищих обсягів оплата зростає пропорційно», - повідомив він.

І додав, що тарифи на опалення та гарячу воду зростуть мінімум на 1/4. «У результаті комунальні платежі перевищать 60% національного прожиткового мінімуму. Для порівняння, у сусідній Польщі це не більше 30% за більш високих доходаів населення. У підвищенні плати за газ є сенс, але це треба робити не враз, обвально, а поступово і виважено. Раніше хоча б робилися спроби стимулювати енергозбереження та впроваджувати енергоефективні технології, а тепер всі хочуть зробити найгіршим чином - тобто одномоментно. Кабмін зобов'язаний був запропонувати населенню компенсаційні заходи, включаючи пільгові кредити на встановлення ергономічних вікон, котлів, на термомодернізацію будинків та ін., як це було організовано в Польщі, Чехії та інших країнах, які свого часу переходили на ринкове комунальне ціноутворення. Нічого цього не зроблено», - акцентував експерт.

Він продовжив, що для пом'якшення негативних ефектів потрібна спеціальна держпрограма модернізації ЖКГ.

«Там має бути прозорий механізм, за яким простий громадянин може легально заощадити на таких послугах, якщо робить зусилля щодо енергоекономії. Поряд із цим має бути зрозуміло і видно, куди йдуть гроші, отримані від оплати за тарифами. Те ж, що робиться зараз, збільшить і без того великі борги за побутовий газ і теплову енергію. Заборгованість зросте принаймні на 15-20%, оскільки багато людей просто не зможуть оплачувати рахунки», - прогнозує аналітик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

453