Президент РФ Володимир Путін запропонував уряду і «Газпрому» утриматися від застосування заходів, передбачених в разі неоплати поставок російського газу в Україну, і не вимагати від українських партнерів передоплати за постачання газу до проведення додаткових консультацій.

«Це точно відповідає контрактом, але разом із тим, враховуючи складну ситуацію, в якій перебуває Україна, і незавершеність нашого переговорного процесу з Євросоюзом, я просив би уряд і Газпром утриматися від застосування цих можливостей аж до проведення додаткових консультацій, якщо, звичайно, наші партнери на ці консультації погодяться. Якщо ні - тоді діятимемо відповідно до контрактів», - сказав Путін, повідомляє РІА «Новости».

Нагадаємо, 3 квітня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

5 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський газ в $485 за 1 тис. кубометрів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу, якщо не домовиться з Російською Федерацією щодо ціни і транзиту газу.

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов вважає безпідставними заяви про намір оскаржити умови газового контракту від 2009 року в міжнародний арбітраж.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета заявив, що Україна сплатить борги за газ, коли буде остаточно погоджена ціна з Росією.

Міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україна припинила закачування російського газу в підземні газові сховища.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

551