Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що існує реальна загроза припинення постачання російського газу Україні та Європі через незгоду Києва і Москви щодо нової ціни на російський газ. Про це Продан заявив після зустрічі з комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Еттінгером.

«Проти України розгорнуто економічну війну. Нова ціна - майже 500 доларів за тисячу кубометрів - не може бути прийнята Україною. Виникає загроза припинення постачання російського газу Україні і, відповідно, Європі. Можливості України щодо підтримки транзиту газу не безмежні», - сказав Продан журналістам.

За його словами, Україна вважає, що 100-доларова знижка за перебування Чорноморського флоту Росії у Криму має діяти й надалі. «Ми не визнаємо той факт, що Чорноморський флот дислокується на території Росії. Він перебуває на території України, й узгоджена раніше флотська знижка повинна діяти й надалі», - сказав Продан, повідомляє «УНІАН».

Продан сказав також, що Київ не розуміє, чому перестали діяти угоди щодо ціни на газ, досягнуті в грудні минулого року між Україною та Росією за президентства Віктора Януковича, коли ціна у 2014 році була встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів газу.

«Нинішня ціна - несправедлива, неринкова, неекономічна. Домовилися у 2013-му році про 268,5 доларів, і ніяких підстав для різкого підвищення ціни на газ для України з 1 квітня немає. Чому зараз не можна працювати за старими домовленостями?», - запитав Продан.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу, якщо не домовиться з Російською Федерацією щодо ціни і транзиту газу.

3 квітня голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський в $485 за 1 тис. кубометрів.

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов вважає безпідставними заяви про намір оскаржити умови газового контракту від 2009 року в міжнародний арбітраж.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

363