Українські банки не мають процедури стягнення податку з депозитів, який введений з 1 квітня через технічну помилку в ухваленні Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні» . Про це в коментарі Forum'у повідомив директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

«Так, дійсно сталася помилка в ухваленні антикризового закону. Це технічна помилка, яка, на мій погляд, є досить проблематичною. По-перше, банківські установи не мають розробленої процедури та порядку стягування такого податку. Тому сам процес оподаткування депозитів фактично неможливий», - сказав він.

За словами експерта, це означає, що з 1 квітня де-юре банки порушують закон, не здійснюючи оподаткування депозитів.

«По-друге, для того щоб скасувати норму, необхідно подати законопроект з поправками, який повинен пройти сесійний зал, підписання в.о. президента та публікацію в газеті «Голос України». Цей час як мінімум до середини наступного тижня. Тобто 9-10 днів у країні існуватиме законодавча колізія, яка може стати основою подальших судових розглядів. Хоча я сподіваюся на те, що Нацбанк і уряд розішлють банківським установам відповідне роз'яснення, яке дозволить зрозуміти подальший порядок дій з оподаткуванням депозитів», - зазначив Баронін.

«Що стосується самої необхідності оподаткування банківських депозитів, то я вважаю, що з точки зору підтримання довіри до банківської системи - це помилковий крок. Якщо мова йде про це, як про антикризовий захід, то оподаткування депозитів повинно мати тимчасові обмеження, скажімо 1 або 2 роки. За нинішнього рівня довіри до банківської системи України такі кроки досить суперечливі, і я б не став робити порівняння з наявністю такого податку в країнах Європи», - сказав експерт.

При цьому, на його думку, оподаткування депозитів навряд чи призведе до серйозного відтоку коштів з банківської системи, але, швидше за все, вплине на притік коштів на банківські рахунки.

Нагадаємо, згідно з повідомленням Мінфіну, під час підготовки Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні» була допущена технічна помилка, зокрема, в частині набуття чинності з 1 квітня 2014 пункту 35 розділу I цього Закону, яким скасовано норму про незастосування ставки 5% для відсотків до 1 січня 2015 року.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2641