Департамент містобудування і архітектури розробив міську систему обліку вулиць Києва, яка дозволить зберегти історію найменувань вулиць та відповідні офіційні документи щодо їхніх назв, повідомили в прес-службі Київської міської державної адміністрації.

Довідник містить 2660 статей про об'єкти вулично-дорожньої мережі Києва (алеї, бульвари, вулиці, набережні, площі, проспекти, провулки, проїзди, тупики, шосе, спуски, лінії).

Як повідомили в Департаменті містобудування та архітектури, необхідність розробки міської системи обліку вулиць Києва виникла через постійний розвиток містобудівної галузі столиці - з'являються нові вулиці в побудованих масивах, постійно розвивається вулично-дорожня мережа, в результаті чого змінюється конфігурація вулиць.

У профільному департаменті зазначають: упорядкування інформації обумовлене й тим, що сьогодні частина вулиць взагалі не мають рішень про найменування, як території, які увійшли до складу Києва в 1980-х роках, - с. Жуляни, с. Троєщина, с. Бортничі. Вживаються назви, які не набули чинності, або рішення про їхнє перейменування не ухвалювалося (наприклад, Либідська площа має назву площа Дзержинського, вул. Велика Васильківська - вул. Червоноармійська). Частина вулиць мають назву на честь радянської епохи і радянських керівників (вулиця Леніна, вул. Карла Маркса, вул. Комуністична та інші).

Паралельно з підготовкою друкованого видання офіційного довідника «Вулиці міста Києва» розроблено й електронний реєстр вулиць та інших поіменованих об'єктів, які мають геопросторову прив'язку. Зв'язок довідника вулиць з просторовою інформацією про вулиці міста відбувається завдяки унікальному номеру (коду) об'єкта через геопортал містобудівного кадастру м. Києва.

Просторова база даних включає унікальний QR-код об'єкта, найменування українською, російською мовою і латиницею, інформацію про документ, підставу про присвоєння найменування, реквізити документа, опис розташування вулиці, координати початку, кінця та інших прилеглих вулиць.

Створення реєстру вулиць має велике економічне значення. Реєстр вулиць є фундаментальною інформаційною основою для створення електронного реєстру адрес і формування адреси об'єкту нерухомого майна.

Офіційний довідник повинен бути затверджений на сесії Київської міської ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

817