Законопроект про відтермінування запуску закону про трансфертне ціноутворення підтверджує, що нова влада налаштована руйнувати податкові і в цілому економічні новації останніх років, не особливо зважаючи на їхню суть. Про це експерт з економічної політики Віталій Кулик заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, цей закон був ухвалений в ім'я боротьби з фіскальною оптимізацією, і насамперед - з офшорними схемами.

«З 1 вересня 2013 року великі підприємства почали відстежувати свої операції обсягом 50 млн грн на рік з кожним контрагентом. Закон встановлює контроль над операціями з пов'язаними особами всередині країни у тих випадках, коли одна зі сторін має збитки або користується податковими пільгами. У зовнішньоекономічній діяльності контролюючі органи відстежують угоди з резидентами територій зі значно спрощеним оподаткуванням», - уточнив аналітик.

Він також зазначив, що в 2013 році проти ухвалення цього закону йшла запекла лобістська боротьба. «Активна протидія відзначалася з боку великих фінансово-промислових груп (ФПГ), не зацікавлених платити податки в більшому обсязі. Потім Міндоходів і тодішньому Кабміну вдалося домогтися ухвалення документа, а тепер, виходить, опоненти беруть реванш. Але якщо тоді економічна ситуація в країні була в межах розумного, то тепер вони критична, і відмовлятися від великого джерела бюджетних надходжень абсолютно недоцільно», - наголосив фахівець.

Кулик підтвердив, що великі ФПГ нерідко стримують прогресивні новації в найрізноманітніших сферах законодавства.

«Можна навести приклад з Трудовим кодексом: в останні роки уряд активно працював над його новою редакцією, але постійно натикався на протидію впливових лобістських кіл, яким вигідно зберігати застарілий радянський КЗпП, ухвалений майже півстоліття тому. У Верховній Раді ніяк не вдавалося знайти достатню підтримку таких новацій, як обов'язковий трудовий договір з працівником, формалізовані варіанти робочого графіка, відпусток та ін. Все це значно скоротило б «сірий» сектор зайнятості в Україні, змусило би бізнес працювати чесніше і платити більше податків, але подібні починання так і не вдалося реалізувати», - підсумував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

596