Ініціатива Кабміну про податок на доходи з депозитів фізосіб небезпечна для банківської системи. Про це в ексклюзивному коментарі Forum'у заявив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

За словами економіста, час для експериментів над банками і вкладниками зараз дуже несприятливий. «Введення такого податку може призвести до посилення відтоку депозитів, що стався в лютому-березні. При цьому українці намагатимуться уникнути податку і ділитимуть вклади між родичами і банками, що неминуче призведе до відтоку заощаджень великих та середніх банків. Крім того, якщо з гривневих депозитів знімуть частину відсоткового доходу, який компенсує девальвацію гривні, то вкладники будуть активно конвертувати свої вклади в інвалюті», - акцентував він.

Шапран додав, що раніше існувала ідея ввести такий податок не раніше 2015 р. у розмірі 5% для заощаджень, які перевищують 150 тис. грн. «Те, що пропонується зараз, у 3 рази більше і за ставкою, і за розміром оподатковуваних депозитів. Такий податок доречний хіба що для валютних вкладів, і то розміром не менше $10 тис.», - зазначив експерт.

Він вважає, що в будь-якому разі подібні ініціативи мають обговорюватися з суспільством, а не нав'язуватися через «термінову необхідність».

Як раніше повідомляв ForUm , прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує оподатковувати доходи від розміщених коштів сумою понад 50 тисяч грн на депозитних рахунках.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

774