Підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС може затягнутися, заявив економіст Соні Капур (Євросоюз) в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, якщо нова влада говорить про це навіть зараз, на хвилі проєвропейської ейфорії, то потім чинники, які перешкоджають, можуть посилитися. «Нинішній кабінет може втратити позиції в разі невдалої економічної політики, і на зміну йому прийде більш помірний, який не так поспішатиме із зовнішньої інтеграцією. Можливо, тому Брюссель поспішає підписати політичну частину угоди вже до кінця березня», - припустив він.

Й уточнив, що у вільній торгівлі з Євросоюзом для кожної держави є свої плюси і мінуси. «Ймовірно, мінусів більше, тому що в подібному випадку Європа твердо відстоює свої економічні інтереси в умовах кризово стислих ринків збуту. У такій ситуації для неї важливі будь-які обсяги експорту, і тим більше великі перспективні перехідні ринки типу України. Остання при цьому буде змушена наближатися до євростандартів бізнесу та промисловості, і виробникам готової продукції буде важко пристосуватися. Не дивно, що навіть зараз уряд змушений робити реверанси на адресу індустріальних регіонів», - підкреслив аналітик.

Він акцентував, що ЄС намагається отримувати з України сировину і напівфабрикати, а продукцію з високою доданою вартістю випускати самостійно. «При очікуваній економічній інтеграції ця тенденція лише посилиться, а навзамін йтиме готова продукція з вашої ж сировини, але за європейськими цінами», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300