Більше сотні столичних співробітників пунктів обміну валют провели сьогодні акцію протесту під Національним Банком України. Представники Асоціації небанківських фінансових установ обурені планами НБУ закрити всі обмінники у країні, тому вимагають від влади захистити їхні права, дати гарантії роботи й припинити спекулювати на цій темі, передає кореспондент Forum'у.

 
 
Нагадаємо, що наприкінці лютого в НБУ почали розглядати ініціативу щодо заборони діяльності пунктів обміну валют. Однак протестувальники вважають, що подібні заходи принесуть лише додаткові складнощі у валютну сферу і вдарять по простих громадянах. Окремо постраждають і самі працівники обмінників.

«У цій сфері працює більше 70 тис. осіб, 95% із них молоді матері, які просто залишаться на вулиці. Хто їх буде забезпечувати? Де вони знайдуть собі нову роботу?», - з такими питаннями учасники акції звернулися до керівництва НБУ.

 
 
Люди зазначають, що більшість країн Європи підтримують роботу саме небанківських пунктів обміну валют. Приміром, у Чехії її можна обміняти навіть у деяких продуктових магазинах, а в Польщі - лише у численних пунктах.

На думку учасників акції протесту, нова ініціатива НБУ вигідна лише великим банкам, а не звичайним громадянам. Зокрема, вона призведе навіть до обмежень на купівлю валюти і появи «міняйл». Адже банківські відділення не працюють ночами і у вихідні, а значить, поміняти валюту в неробочі дні українці зможуть тільки в нелегальних обмінниках. До того ж, окремі труднощі виникнуть у провінції, де мережа банківських відділень невелика.

 
 
«Про який цивілізований ринок ми говоримо? Ці нелегали не платитимуть податки і зможуть продавати фальшиві купюри. Якщо Нацбанк дійсно хоче поліпшити роботу обмінників, він має системно і професійно підходити до цього питання, а не просто їх закривати!», - вимагають організатори акції.
 
 
Разом із тим директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова запевнила учасників пікету, що НБУ не ініціював закриття обмінних пунктів. «Таке питання не порушувалося», - сказала вона.
 
 
У той же час, вона додала, що якщо така проблема існує, то регулятор готовий зібрати нараду керівників обмінних пунктів й обговорити з ними питання, що цікавлять їх.

Раніше Незалежна асоціація банків України (НАБУ) звернулася до Національного банку із закликом активізувати боротьбу з незаконними обмінними пунктами.

Дарина Шварцман, фото Віктор Ковальчук

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330