Українські книговидавці негативно поставляться до ліквідації податкових пільг, запланованих у програмі уряду. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

«Ставлення українських книговидавців до ліквідації пільг, звичайно, буде негативним. Навіть якщо їх прибрати, не думаю, що Державний бюджет отримає більший прибуток. Обсяг книговидання в Україні - і російськомовних, і україномовних книг - настільки мізерний, що це будуть копійки для бюджету. А для українського суспільства, наслідки будуть катастрофічними», - сказав Круглов.

За його словами, зараз 80% українського ринку належить російським книгам.

«Це при тому, що російська книга ввозиться з-за кордону і за неї платять ПДВ, тобто вона виходить дорожче. Саме вона стала основним конкурентом для вітчизняних видань. Спочатку російська продукція друкується великими тиражами, тому виходить дешевшою за собівартістю. І якщо зараз забрати пільги, українська книга просто помре», - вважає він.

На думку директора видавництва, якщо вітчизняна книга зникне, то Україна потрапить під інформаційний вплив Росії.

Нагадаємо, в розробленому Мінфіном Плані заходів та реалізації Програми діяльності Кабміну пропонується ліквідувати податкові пільги та інші преференції у видавничій галузі, а також преференції в книговидавничій справі.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

703