Таке враження, що в Україні вже починають виконуватися вимоги МВФ щодо нового кредиту. Про це експерт з економічної політики Віталій Кулик заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Forum'у.

За його словами, робоча місія Фонду ще навіть не прибула у Київ, а фінансовий держрегулятор вже атакує фізосіб-вкладників.

«То курс гривні ніяк не могли стримати, то намагаються стабілізувати ринок за рахунок депозитів населення. Як відомо, вільний курс гривні - одна з базових умов для подальшого виділення коштів МВФ. До соціальної політики в нього теж, скажімо так, вільне ставлення, і ось тепер громадян обмежили по депозитах. Може, цю новацію також треба розглядати в контексті МВФ?» - задається питанням аналітик.

Також він зазначає, що тепер українці можуть втратити на зворотному здешевленні інвалюти. «Згідно з новим порядком НБУ, якщо ви хочете зняти свій валютний депозит, то вам видадуть у гривнях за актуальним комерційним курсом банку. І тепер давайте уявимо, що курс впав до 9 грн/$ і менше. Долари комбанк залишив собі, видав за них менше гривень (ніж міг би), і тепер знову може завищувати курс і продавати «заощаджену» валюту. Виходить чиста вигода для банку і досить сумнівна ситуація для вкладника, який ще й втрачає відсотки у разі дострокового зняття депозиту», - акцентує фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

643