Розвиток поновлюваної енергетики дозволив завантажити замовленнями високотехнологічні підприємства, а також створити в цій галузі енергетичного машинобудування понад 15 тис. нових робочих місць. Про це йдеться в аналітичному огляді Міністерства промислової політики.

Такі зміни відбулися завдяки закону, що зобов'язав компанії з виробництва відновлюваної енергетики використовувати українські матеріали, обладнання і роботи при спорудженні електростанцій.

«Ця вимога дозволила забезпечити умови для створення нових і розвитку існуючих в Україні виробництв матеріалів, комплектуючих і устаткування для поновлюваної енергетики в країні, а також залучити багатомільйонні інвестиції у галузь. За останні три роки Новокраматорський машинобудівний завод спільно з іншими підприємствами Донецької та Миколаївської областей, а також Краматорський завод важкого верстатобудування, налагодили виробництво компонентів і складання сучасних вітрогенераторів. Запорізький Завод напівпровідників відновив випуск полікремнію - найбільш високотехнологічного і капіталомісткого компонента фотоелектричних модулів», - йдеться в огляді Мінпромполітики.

За оцінками відомства, завантаженість замовленнями і розширення подібних виробництв дозволило забезпечити створення понад 15 тис. додаткових робочих місць. Тільки одне робоче місце, створене у виробництві обладнання для сонячної чи вітрової енергетики, забезпечує від 6 до10 додаткових робочих місць у суміжних галузях, уточнюється в матеріалах Мінпромполітики.

У 2014 році буде реалізований проект з виготовлення лопатей для вітротурбін на базі Краматорського заводу важкого верстатобудування в Донецькій області, наразі вирішується питання закупівлі технології на дане виробництво. Досі лопаті для вітротурбін закуповувалися в Німеччині, Польщі чи Китаї.

Сьогодні частка машинобудування у валовому випуску українських товарів становить усього 12%. За оцінками машинобудівників, частку галузі можна збільшити до 40% ВВП, що можна порівняти з внеском у ВВП всіх експортоорієнтованих галузей разом узятих.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400